onsdag, 17 juli 2024 07:55

Dette må du vite om oppsigelse

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

La oss se litt på "oppsigelse." Kim synes disse reglene kan være uklare; «Prøvetid, fastansettelse, vikariat, midlertidig ansatt, – et virvar av ansettelsesbenevnelser.»

Når du vil si opp jobben
En arbeidstaker har full rett til å si opp jobben sin. Det er litt som å slå opp med kjæresten: du trenger ingen god grunn, men du må gjøre det ordentlig. Mens sjefen din må ha en saklig grunn for å si deg opp, kan du bare si "jeg er ferdig her," og det er godt nok! Jeg anbefaler likevel at du gjør dette skriftlig og står oppsigelsestiden ut.

Skriftlig eller muntlig?
Ifølge arbeidsmiljøloven § 15-4 må oppsigelsen være skriftlig. En skriftlig oppsigelse er som et "dumpet deg"-brev. Muntlig oppsigelse funker også, men det er som å sende en tekstmelding: den kan bli borte, og da er det du som må bevise at du faktisk sa opp. Så vær smart, skriv det ned!

Kan du ta oppsigelsen tilbake?
La oss si at du våkner dagen etter og tenker: "Oi, jeg trenger virkelig den jobben tilbake!" Da er det en regel som heter re-integra-regelen (avtaleloven § 39). For at den skal funke, må tre ting være på plass:

1. Særlige grunner:
Du må ha en veldig god grunn til å ombestemme deg.
2. Rimelig tid:
Du må si fra ganske raskt. Du kan ikke vente til neste år og si "forresten, jeg tar tilbake oppsigelsen min."

3. Sjefen har ikke rukket å erstatte deg:
Hvis sjefen allerede har ansatt en ny person som har satt bilde av katten sin på skrivebordet ditt, er det for sent.

Under press?
Hvis du sa opp fordi noen tvang deg, kan oppsigelsen være ugyldig. Det samme gjelder hvis du var under ekstremt press eller svindlet til å si opp.

Oppsigelse ved sykdom
Du kan ikke bli sagt opp på grunn av sykdom de første 12 månedene. Men hvis sjefen har en annen gyldig grunn, kan du dessverre miste jobben.

Etter 12 måneder er du ikke automatisk beskyttet, men oppsigelsen må være saklig begrunnet.

Arbeidsgiver må ta hensyn
Selv etter 12 måneder bør arbeidsgiver være forsiktig. Langvarig sykdom er tøft nok uten at du må bekymre deg for jobben. Hvis du har flere lange sykefravær, kan det skape problemer, men oppsigelsen må fortsatt være saklig.

12-månedersvernet
Hvis du vil bruke vernet ditt mot oppsigelse ved sykdom, må du vise legeattest eller på annen måte varsle sjefen. Bedriften har også plikt til å prøve å finne passende arbeid for deg hvis du ikke kan gjøre den vanlige jobben din. Dette gjelder spesielt i større bedrifter med flere muligheter for tilpasninger.

Tiltak for redusert arbeidsevne
Arbeidsmiljøloven sier at sjefen skal gjøre sitt beste for at du kan beholde jobben hvis du har redusert arbeidsevne. Det er som om bedriften er en stor familie – de prøver å hjelpe deg så godt de kan.

Så Kim, om du vurderer å si opp eller bare vil vite rettighetene dine, husk: en skriftlig oppsigelse er alltid tryggest, og bedriften har forpliktelser til å støtte deg ved sykdom. Og viktigst av alt – ikke ta avgjørelser før du har fått morgenkaffen din!

Lest 547 ganger