lørdag, 17 august 2024 09:34

Kan sjefen ringe meg under sykdom?

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

Kim og Alex har sitt ukentlige skravlemøte hos Kroa på Hjørnet.
Alex har vært sykemeldt i 5 uker og er både oppgitt og sint fordi sjefen ringte hele tiden under sykemeldingen.


Alex har fått med seg at når er man syk, så skal man ringe og holde arbeidsgiver oppdatert. Men Alex synes det er en uting når arbeidsgiver ringer i tide og utide. Hen hadde tross alt ikke så stort overskudd til å snakke med sjefen og trengte hvile.
Det er forståelig at Alex er oppgitt. Når man er syk, kan det være vanskelig å finne overskudd til å besvare mange telefoner fra arbeidsgiver. Men hva sier egentlig loven og arbeidsplassens rutiner om dette?

Hva sier loven?

Ifølge folketrygdloven har arbeidstakeren plikt til å melde fra om sykdom til arbeidsgiver første hele fraværsdag. Dette er nødvendig for å beholde retten til sykepenger. Videre er det arbeidsgivers ansvar, som del av sin styringsrett, å følge opp arbeidstakere og sørge for at virksomheten drives hensiktsmessig. Dette kan inkludere å kontakte ansatte for å avklare deres funksjonsevne og forventet lengde på sykefraværet. Arbeidsgiver har også et ansvar for å sikre at interne rutiner følges, noe som kan inkludere jevnlige oppdateringer fra sykemeldte ansatte.

Hva bør arbeidsgiver gjøre?

Arbeidsgivere må balansere sitt behov for informasjon med arbeidstakerens behov for ro og restitusjon. Det kan være klokt å etablere klare retningslinjer for kommunikasjon under sykefravær, slik at begge parter vet hva som forventes. Dette kan inkludere en avtale om hvor ofte arbeidsgiver kan kontakte arbeidstaker, og på hvilke tidspunkter.

Hva bør arbeidstaker gjøre?

Som arbeidstaker er det viktig å gi beskjed om sykefravær og om mulig informere om forventet varighet. Hvis arbeidsgiver ringer for ofte, kan det være nyttig å ha en åpen samtale om dette for å finne en løsning som fungerer for begge parter. Husk, selv om det kan være frustrerende, er arbeidsgiverens intensjon vanligvis å sikre at virksomheten går som normalt.

Hvor finner Alex og arbeidsgiver informasjon ?

Oppfølging av sykemeldte ansatte er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 4, formålet med denne bestemmelsen er å sikre at arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeider om å finne løsninger som kan gjøre det mulig for den sykemeldte å komme tilbake i arbeid, enten helt eller delvis. Arbeidsgiver har en plikt til å tilrettelegge arbeidet så langt det er mulig, og dette innebærer at de må avdekke hvilke tiltak som kan være aktuelle. For å kunne tilrettelegge riktig, må arbeidsgiver nødvendigvis spørre om hva som er årsaken til sykefraværet, slik at de kan vurdere hvilke tilpasninger som kan gjøres.

Unntaksregelen om at oppfølging kan være «åpenbart unødvendig» kommer inn i tilfeller hvor det er klart at tilrettelegging eller annen oppfølging ikke vil føre til at arbeidstakeren kan komme tilbake i arbeid. Dette kan for eksempel gjelde ved alvorlig sykdom hvor det er åpenbart at arbeidstakeren ikke vil være i stand til å jobbe igjen. Men i de fleste tilfeller vil arbeidsgiver ha en plikt til å gjøre en vurdering av mulighetene for tilrettelegging, og arbeidstakeren er også forpliktet til å bidra til denne prosessen.

Det er derfor viktig å forstå at selv om unntaksregelen finnes, er det en snever unntaksbestemmelse, og hovedregelen er at arbeidsgiver har en aktiv rolle i å følge opp sykemeldte ansatte for å fremme tilbakeføring til arbeidsplassen.

For mer informasjon om regler og rettigheter knyttet til sykefravær og tilrettelegging, kan dere besøke NAV.no eller idebanken.org

Så til alle sjefer og ansatte der ute: Ta vare på hverandre, og husk at omsorg er en god medisin i seg selv!

Lest 530 ganger
Mer i denne kategorien « Dette må du vite om oppsigelse