Klassekampen til Tyrkia


Man skulle tro at en avis som Klassekampen var litt mer kritisk i valg av påskjønnelser til sine lesere enn å sende dem på tur til Tyrkia. Selv om det selges som en "studietur", ville jeg nok som journalist ha funnet lite spennende å studere.

Hadde det dreid seg om studier av politisk karakter, kunne vi kanskje skjønt det, men her dreier det seg utelukkende om tradisjonelle turistmagneter på billigsalg utenfor turistsesongen.

I en brosjyre som følger med tilbudet til Klassekampens lesere, ønsker viseguvernør Recep Yüksel i Antalya velkommen på vegne av det offentlige Tyrkia. Et Tyrkia hvor over 60 journalister sitter fengslet. Folkets ytringsfrihet og medienes pressefrihet knebles og senest 6. mars i år truet statsminister Erdogan med å stenge Facebook og YouTube.

Dette kommer etter at han allerede har strammet myndighetenes grep om internett. Å skrive om brudd på menneskerettigheter eller kritisere statens behandling av kurdere kan være nok til å få sparken, bli saksøkt av staten og havne i endeløse rettssaker. Myndighetenes trusler om sanksjoner har i tillegg ført til omfattende selvsensurering innad i nyhetsredaksjonene, ifølge European Federation of Journalists. Den pågående korrupsjonsskandalen mot Erdogan og hans regjering har gjort situasjonen enda mer prekær.

Vi hadde forventet en litt annen påskjønnelse fra Klassekampen enn å bli sendt dit.