banner web

A+ A A-

Rabba Calling - Lokalradio via hesjetråd

  • Skrevet av Axel Sandberg / NTB
  • Publisert i Lokalhistorie
RADIOFRELST: Oskar Sandli – 'Radio-Oskar» – var mannen bak de Norges eneste private kringkastingsnett på Rabba. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix RADIOFRELST: Oskar Sandli – 'Radio-Oskar» – var mannen bak de Norges eneste private kringkastingsnett på Rabba.

Lenge før lokalradioene rundt om i Norge inntok eteren, fikk befolkningen på Rabba ved Hønefoss slagere, nyheter og gjettekonkurranser inn i stuen via hesjetråd koblet til radioens grammofoninntak. Bak det hele sto Oskar Sandli, som drev egen «kringkasting» fra leiligheten.

rabba2
BYGDA RUNDT: 1200 mennesker var koblet på hesjetrådene som gikk fra hus til hus. Her kontrollerte Alf Andersen linjen. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

I 1956 knyttet «Rabba Calling» 1200 mennesker sammen i Norges første og til da eneste private kringkastingsnett. Tre mil med hesjetråd ble ført fra husgavl til husgavl på begge sider av Begna-elva og helt ned til Hønefoss. Bak bragden sto Oskar Sandli, kjent som Radio-Oskar.

«Hans ry er kanskje ikke kjent over hele Norge, men hans posisjon på Rabba er iallfall grunnfestet nok», skrev tidsskriftet Aktuells reporter Kjell Syversen. Han kunne berette at selv Rolf Kirkvaags «Det spørs» – på den tiden Norges desidert mest populære radioprogram – nok slet med å få lyttere på Rabba til å svitsje over til NRK dersom Radio-Oskar hadde sending på samme tid.

Daglig sending

rabba3
LOKAL FARSOTT: Her lytter tre generasjoner til «Rabba Calling», via hesjetråd koblet til grammofoninntak. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

Fra sitt hjemmesnekrede studio snurret Sandli plater fra sin ekstraordinære samling på 500, leste opp nyheter, arrangerte spørrekonkurranser og presenterte lokale trubadurer og historiefortellere.

«Under kringkastingsstreiken overførte han tilmed skøytelandskampen mot russerne via ‘Ringerikes Blad’», skrev Aktuell.

Da Oskar kom hjem fra fabrikken ved 16.30-tiden, «begynte det å summe og prate på ståltråden». Deretter var det sending i opptil mange timer, der telefonen knapt sto stille. Slik beskriver Aktuell litt av en typisk sending:

– Je syns du sku’ ta «Holebandet» en gang te, je, Oskar, foreslår en stemme på tråden. Og Oskar sender opptaket fra Holeværingenes revy på Sundevollen.

– Nå syns jeg vi sku’ få e’ plate, Oskar, mener en annen lytter senere.

– Ta denne med «Hiv ankeret».

Det var også mulig for andre å foreta sendinger over de samme linjene. Slik at når Oskar tok kvelden, kunne lokale talenter briljere, som «Arne Halden med trekkspill, Kristian Odda med cowboy-melodier og gitarakkompagnement av kona. Da kremter det gjerne på tråden borte i stua til 75-åringen Anders Jenshagen, som er spesialist på rallarviser».

Reparatør

rabba4
SINNRIKE PATENTER: Noen fant alternativer til å fysisk koble til hesjetråden hver gang man skulle lytte til «Rabba Calling». Denne mannen laget en egen bryter for enkelt å kunne svitsje imellom «lokalradio» og grammofon. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

Oskar, på det tidspunktet 30 år, gjorde imidlertid mer enn å være programvert fra stuekroken. Han kunne gjerne ta med seg en båndopptaker rundt i nærområdet og gjøre intervjuer og ulike opptak i felten. I tillegg var han stadig på farten med sitt «Ohm-meter» for å kontrollere om det var blitt kortslutninger på nettet. «Det skjer gjerne når folk bruker en ekstra jordledning, og det liker ikke Oskar. Da blir det en stygg dur i radioen, som irriterer fagmannen».

Hans store kapasitet og lidenskap for radiohobbyen gjorde at han i julen 1955 slo alle rekorder med et program som varte fra klokken 19.00 julekvelden og helt fram til klokken 17.00 første juledag. «Det hadde kostet ham seks ukers forberedelser, men så omfattet det 38 programposter, som alle kunne følge i det trykte programheftet de fikk tilsendt gratis.»

At Oskar tok så hardt i, var også for å markere femårsdagen for åpningen av Rabba Calling, som hadde sin første sending julaften 1950 – da for cirka 100 lyttere. Det hele begynte med at Oskar og et par venner rigget i stand et lite sendeanlegg over hesjetråden, men etter hvert hektet flere og flere seg innpå.

«I begynnelsen brukte man også bare en enkelt tråd og vasken som jordledning. Men i dag har Oskar for lengst påbudt dobbelt tråd, med isolasjon fra husgavlen og inn til radioapparatene.»

At lokalbefolkningen satte stor pris på tilbudet, var det liten tvil om. Ett år samlet de 600 kroner til Oskar, og da han brukte alle pengene på utstyr, gikk de like godt sammen og ga ham et gavekort på klær i tillegg.

rabba5
FELTREPORTER: Det manglet ikke på lokale talenter, som trekkspiller Arne Johnsen. Ofte dro Oskar ut av studio for å gjøre opptak til sitt program. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB scanpix

Mer i denne kategorien « Peter Tandberg - 100 år