fredag, 11 desember 2020 12:05

Norge truer med å stenge EU-fiskere ute fra norske farvann fra nyttår

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Norge truer med å stenge EU-fiskere ute fra norske farvann fra nyttår Foto: Pixabay

Fiskere fra EU-landene risikerer å bli utestengt fra norske farvann hvis ikke en fiskeriavtale med EU, Storbritannia og Norge kommer på plass før nyttår.

– Dersom vi ikke har avtaler per 1. januar, vil vi ikke åpne Norges økonomiske sone for fiske med fartøy fra EU og Storbritannia, sa fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i Stortinget fredag.

– Vi kan heller ikke forvente at norske fartøyer vil få adgang til deres soner, før det foreligger avtaler, konstaterte statsråden.

Han orienterte også om bakteppet for budskapet.

– Forhandlingene med EU og Storbritannia om fiskeriavtaler for 2021 er sterkt forsinket, på grunn av forsinkelsene i brexit-forhandlingene mellom de to og fiskerienes plass i disse. Dette innebærer at det ikke er gitt at forhandlingene er ferdige før årsskiftet.

Ønsker trepartssamtaler

Ingebrigtsen understreket at man fra norsk side ønsker å få i gang forhandlinger mellom Norge, Storbritannia og EU.

– Norge har i lengre tid tatt til orde for å komme i gang med arbeidet med en trilateral avtale. Fra vår side er det ønskelig at dette skal komme i gang så snart situasjonen mellom EU og Storbritannia er avtalt.

Norge har i over 40 år hatt et fiskerisamarbeid med EU. Samarbeidet innebærer blant annet at norske fiskere har kunnet fiske i EUs farvann, og omvendt.

For å ivareta samarbeidet med EU er partene enige om å innlede forhandlinger neste år om en ny avtale som skal erstatte den 40 år gamle overenskomsten.

Selvstendig fiskerinasjon

Ingebrigtsen viste i Stortinget til at Storbritannia blir en viktig, selvstendig fiskerinasjon etter at overgangsperioden med EU utløper 31. desember. Fra nyttår vil landet kunne opptre som en selvstendig kyststat.

Det norske fiskerisamarbeidet med britene fastlegges i årlige, separate avtaler.

– Som en av våre nærmeste naboer er det viktig at vi etablerer et godt og nært samarbeid med Storbritannia, sier statsråden.

– Samarbeidsklimaet i forhandlingsperioden har, på tross av digitale forhandlinger og korona, vært åpent, positivt og godt og preget av vilje til å komme til enighet.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa