tirsdag, 18 januar 2022 23:38

Psykologspesialist: Breivik må forstå at han spolerer enhver mulighet for løslatelse

Skrevet av NTB-Anne Marjatta Gøystdal
Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl Foto: Berit Roald / NTB

Terrordømte Anders Behring Breivik har ikke beveget seg en millimeter fra opptredenen i de to tidligere rettssakene, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

Breiviks framtoning i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel tirsdag skilte seg ikke fra de to tidligere rettssakene i 2012 og 2017.

– Han er kledd på samme måte, han utfører den samme, ustrategiske såkalte høyreekstreme hilsenen. Hvis han hadde noen som helst idé om at han kan bli prøveløslatt, spoleres det i det øyeblikket han trer inn i rettssalen, sier Grøndahl til NTB.

-Ustrategisk

I tillegg til nazihilsenen, merker han seg plakaten Breivik hadde utstyrt seg med hvor han forsøkte å frambringe et høyreekstremt budskap. I forklaringen til retten tok han verken avstand fra det han har gjort eller viste noe tegn til anger eller empati med ofrene eller pårørende.

– Hvis han har noen logisk tenkning igjen, så må han forstå at han underminerer enhver mulighet han har for å bli trodd på. At han skal kunne gå ut i samfunnet igjen og ikke representere noen risiko – samtidig som han forfekter det samme budskapet som en gang ledet ham til å begå de mest ekstreme handlinger vi har sett i Norge i fredstid, sier Grøndahl.

– Det er så ustrategisk. Ingen kommer til å gå inn for at hans risiko er svekket, legger han til.

Ser på historikken

Han går langt i retning av å si at Breivik aldri slipper ut av fengselet, men tar et lite forbehold om at man ikke kan forutsi fremtiden.

– Det vi ofte gjør i risikovurderinger, er å se bakover, se på historikken. Den er som den er. Da må jeg si at jeg ser pessimistisk på hans muligheter for å gjeninntre i samfunnet og kunne rehabiliteres slik at han ikke utgjør noen risiko for noen, sier psykologspesialisten.

Han vil ikke si at Breivik har svekket sine muligheter for å slippe ut, ettersom forklaringen fortsetter i samme spor som han tidligere har holdt fast ved. Han antyder at motivasjonen heller dreier seg om oppmerksomhet.

– Det eneste han har å bygge på, er en slags standing i det høyreradikale miljøet, mener psykologspesialist Pål Grøndahl.

Andre saker å lese

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

To av de drepte i kjøpesenterskytingen var mindreårige

To 17-åringer ble drept i masseskytingen i Danmark. Også en 47 år gammel mann er drept. Politiet betegner ikke skytingen som et terrorangrep.

Les mer i RingeriksAvisa

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

04-07-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

Les mer i RingeriksAvisa

Vikerfjell B&A AS

03-07-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nytt aksjeselskap med kapital 30.000. Daglig leder er Egil Eriksrud. Styreleder er Christoffer Frydenlund Brodahl og nestleder er Gunvor Helen Skougstad Gamkinn. Formålet er oppføring og vedlikehold av bygg, samt anleggsarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa