tirsdag, 22 mars 2022 11:43

Nye regler for boligsalg forårsaker høy prisstigning og få boliger til salgs

Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas Foto: Stig B Fiksdal

Året startet med høy prisstigning og få boliger ute til salgs – noe som blant annet skyldes de nye reglene som trådte i kraft i 2022. Det kan ha store konsekvenser for deg som skal kjøpe og selge bolig i år.

Du må starte prosessen tidlig for å unngå å gå på en smell. Nå tar nemlig boligsalg lenger tid, og mange boligselgere er redd for at de ikke får tak i ny bolig.

 

– Vi har knapt sett en situasjon med så få boliger til salgs som nå, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom i en pressemelding. Han mener prisveksten kommer til å fortsette utover året:

 

– Normalen for februar er rundt 1 prosent prisoppgang, men vår portefølje viser en prisutvikling som er veldig lik det vi så samme måned i 2021, som endte på cirka 2 prosent. Det lave utbudet av eiendommer gjelder hele landet, men vi ser at det nå er mer normalisert i Oslo.

Strengere krav til boligens tilstand

– Ved årsskiftet ble det innført nye regler for omsetning av brukte boliger (avhendingsloven) som både selgere og kjøpere bør være særlig godt forberedt på før man går inn i et boligmarked preget av sterk etterspørsel, oppfordrer administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. Han legger til:

 

– Reglene gjør det tryggere å selge og kjøpe bolig, forutsatt at selger oppfyller sin opplysningsplikt og kjøper oppfyller sin undersøkelsesplikt etter loven.

 

Boligen kan ikke lenger selges “som den er” ifølge de nye reglene – nå må tilstanden dokumenteres grundig ifølge avhendingsloven. Dokumentasjonen må beskrive feil og mangler i detalj og illustrere med bilder hvor det er mulig. Det betyr at takstmenn trenger lenger tid på å utarbeide rapportene, noe som igjen fører til at boligsalg tar lenger tid.

 

I tillegg til tilstandsrapport, må boligselger legge ved egenerklæring. Egenerklæringen må inneholde alle hendelser, også om du har hatt mus i veggen. Boligen skal likevel vurderes opp mot alder og tilstand. Man må forvente at eldre boliger har flere feil. Kjøper er pliktig til å sette seg godt inn i dokumentasjonen. 

 

Kjøper kan bare kreve erstatning dersom feil og mangler ikke er beskrevet i dokumentasjonen. Man kan heller ikke kreve erstatning for mangler som er påregnelig ut fra boligens alder og tilstand. 

Eiendomsmeglere har et utvidet ansvar

– Med det nye lovverket får eiendomsmegleren et utvidet ansvar for å rådgi selgere og kjøpere om betydningen av de nye reglene og hvordan de heretter må forholde seg i bolighandelen. Når man er usikker på deler av kjøpsprosessen, ansvarsforhold og salgsdokumentasjonen, bør man ta det opp med eiendomsmegleren før man kommer så langt som til en budrunde, forteller Carl O. Geving.

 

Eiendomsmegleren må også være grundig med sine beskrivelser av boligens tilstand, samtidig som han eller hun må rådføre kjøper og selger nøye. Det er viktig å velge en megler som du har tillit til. Det kan derfor være en fordel å be om verdivurdering fra flere ulike meglere så raskt som mulig for å få prosessen i gang. 

Flaskehals som følge av nye regler for boligsalg

Siden det nå tar lenger tid å legge ut boliger for salg, førte det til at færre boliger lå ute for salg i begynnelsen av 2022. Dette presset opp prisen på boligmarkedet betydelig ove rhele landet. Situasjonen har vært helt spesiell, forklarer Terje Buraas:

 

– Vi må helt tilbake til 2013 for å finne en lignende tilstand i boligmarkedet. Mangelen på boliger til salgs gjør at det er selgers marked, og boligene som blir lagt ut blir solgt raskt og til gode priser.

Frykter at man ikke får kjøpt ny bolig

– Etterspørsel etter nybygg er også stor, men det er svært lite som legges ut eller som er planlagt fremover. Situasjonen bidrar til at mange kvier seg for å legge ut boligen til salgs fordi de er redd for å ikke få tak i ny bolig, sier Terje Buraas.

 

Mange velger derfor å kjøpe ny bolig før de selger eksisterende bolig, selv om dette kan være utfordrende på grunn av tilstanden på boligmarkedet. Det er likevel grunn til å tro at situasjonen vil normalisere seg de neste månedene, forklarer Buraas:

 

– Tidligere i år har det vært lite boliger ute som følge av den nye avhendingsloven, som blant annet innebærer nye og strengere krav til takstrapport. I løpet av februar har situasjon med taksering gått seg til og antall omsetninger er tilbake på normalnivå.

Hvordan påvirker avhendingsloven prisveksten utover i 2022?

Den spesielle situasjonen på boligmarkedet resulterte i at prisen på flere boliger ble presset langt over prisantydning. Selv om det betyr at du kan få solgt boligen til en god pris, vil du på samme måte måtte betale mer for den nye boligen din. 

 

Det er imidlertid grunn til å tro at prisveksten vil stabilisere seg utover i 2022:

 

– Vi forventer at boligprisene vil øke med 0,8 prosent fra januar til februar, justert for sesongvariasjoner. Utover i året vil nok denne effekten dabbe av, og da ligger det an til moderat boligprisvekst, som følge av stigende renter, forteller sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

green balls

Sist redigert tirsdag, 22 mars 2022 11:50

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa