lørdag, 18 april 2020 08:25

Har du hull i CV-en din?

Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

I sin nyttårstale fra 2014 fokuserte statsminister Erna Solberg blant annet på mennesker som sliter med å komme inn i arbeidslivet på grunn av hull i CV-en.

- Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått et hull i CV-en. Det skaper dobbel belastning, sa Solberg.

Statsministeren oppfordret arbeidsgiverne til å ansette mennesker som har vært borte fra arbeidslivet en periode og gi dem ny start.
Det å ha hull i CV-en er mye vanligere nå enn for noen år siden, blant annet på grunn av hvordan arbeidsmarkedet har vært – mange har fått sluttpakker og eller det kan være både sykdom og permisjoner som er grunnen.

Derfor er det også mer toleranse for dette hos arbeidsgiverne. De vet at det både skjer ting i livet, og at folk tar valg som gjør at man står utenfor arbeidslivet en stund – uten at det gjør deg noe dårligere egnet i en jobb senere. Likevel så er disse hullene noe som gnager litt ekstra hos mange arbeidssøkere, og noen kan kvie seg for søke jobber.

Vi møter flere som står utenfor arbeidslivet på grunn av oppsigelser og/eller nedbemanning, og som etter noen avslag på jobbsøknader bruker dette som en unnskyldning for at de ikke går videre. Her er det viktig at man blir bevisst på hvilken historie man forteller rundt dette og kan formidle dette på en trygg måte. Det at du har hull i CV-en er ikke ekskluderende for ditt potensiale i en ny stilling

Hull som nyttig erfaring

Du kan vurdere å ringe kontaktpersonen for stillingen du søker på og presentere muntlig hva «hullet i cv-en» din handler om. Du må tenke nøye gjennom hva og hvordan du vil legge dette frem.
Øv på samtalen før du ringer, snakk rolig og tydelig. Øv gjerne med en du stoler på, eller lei inn en mentor/veileder. Mentor/veileder har taushetsplikt. En slik samtale kan sørge for at du ikke havner i nei-bunken.

Kan det du gjorde mens du ikke var i lønnet arbeid presenteres på en måte som gjør det til nyttig erfaring også i en arbeidssituasjon?
Har du selv tenkt over, notert deg og satt ord på hva det du gjorde innebar for din utvikling?

Hold gjerne referansene dine oppdatert og informert underveis når du søker jobber.

Det er den du er nå og fremover din nye arbeidsgiver er interessert i. Arbeidsgivere flest vil være opptatt av mest mulig trygghet når de skal finne den riktige personen til å gjøre jobben hos seg, de vil ha en stødig og stabil medarbeider som bidrar. Du kan hjelpe dem med å se at de livserfaringer dine huller ga deg vil være akkurat det de ser etter.

Hva gjorde du i de åpne periodene?

Det er viktig at du forteller sannheten på en CV, men du bør å se litt på hvor lenge du har vært uten jobb. Et hull på en måned eller to trenger ikke nødvendigvis synes så godt på en CV og er ofte lite å bry seg for mye om.

Kanskje du har tatt kurs, skrevet noe eller reist. Si noe på CV-en om hva du har gjort.

Kanskje har du sagt opp jobben din for å starte opp for seg selv, og ikke fått det til? Det er mange gründerbedrifter som må kaste inn håndkledet. Det at du har prøvd er absolutt ikke negativt, du innså at det ikke gikk. Det er en kvalifikasjon som er flott å ta med videre. Du er realistisk. Det viser integritet og det viser guts.
Det du heller bør gjøre er å sette deg ned å grave litt etter ting som faktisk kan stå i de åpne periodene på CV-en.

Har du i en periode vært «administrerende direktør» i hjemmet? Da har du fått trent både administrative ferdigheter, logistikk, tålmodighet og evne til improvisasjon. (ta ting på sparket)
Hvis du har bag-packet/vært ute og reist har du muligens fått økt din selvstendighet, språkkunnskapene og din evne til å planlegge, ta ansvar og initiativ?

Har du blitt nedbemannet og tatt sluttpakke i den gamle jobben og så brukt litt tid på å finne ut hva du vil gjøre videre – da har du tross alt også brukt tiden godt og den har vært viktig for din utvikling videre.

Har du vært syk har du kanskje erfart at du har fått økt utholdenhet, flinkere til å balansere arbeidsliv og egentid, bli mer tydelig og tro på at du sammen med andre kan jobbe deg gjennom det meste?

Jeg råder deg til å virkelig se om du finner noe du har gjort likevel og setter det opp under et eget punkt som heter «Annet».
Husk - det ikke kun er utdanning og arbeidserfaring som kan bidra med kompetanse i stillingen du søker. Finn det positive i situasjonen du har vært i.

Kom heller arbeidsgiveren i forkjøpet og skriv noe om hva du har gjort i periodene du ikke har jobbet på CV-en. Da trenger ikke hullene i CV-en å bli et stort tema under intervjuet.
Lykkes du ikke, kan det være at du må gjøre litt mer arbeid for å bli tryggere på din egen historie og måten du presenterer den og din kompetanse på.

Ikke la arbeidsgiver lure på hva du har gjort. Det er verre enn at arbeidsgiver vet at du har vært hjemme med barn, vært syk eller at du tok deg et friår etter studiene for å reise. Begynner du å endre på datoer og «lurer» bort hullene i CV-en kan du fort komme i en situasjon hvor det er vanskelig å svare på spørsmål om hva du har gjort. Vær ærlig! Det er viktigste er at CV-en er korrekt. De færreste arbeidsgivere henger seg veldig opp i om det finnes noen hull i en CV, det som er viktig er at du sier noe om hvorfor og at du er ærlig. Prøver aldri å trikse bort hullene.

Gjør skikkelig research på ny arbeidsgiver

En jobbsøke-prosess er en konkurransesituasjon, der også mange med komplett CV blir valgt bort til fordel for mer kvalifiserte eller interessante kandidater.
Skal du nå gjennom nåløyet med en litt hullete CV, er det ekstra viktig at du gjør grundig research på bedriften, og viser hvordan du kan bidra. Tenk gjennom hvordan din erfaring, både i og utenfor arbeidslivet kan bidra til å løse bedriftens utfordringer. Dette kan komme frem i søknaden eller i CV-en under «Annet» eller «Personlige kvalifikasjoner/egenhet».
Fortell arbeidsgiver hvorfor du er spesielt motivert til å jobbe hos akkurat dem. Kombinerer du dette med eksempler på hva du kan bidra med, bedrer du sjansene dine.

CV-en er et sammendrag av det du har gjort

Tenk på CV-en din som helhet; Den gir et sammendrag av det du har gjort, kompetanse du har fått og resultater du har oppnådd. Selv i perioder med hull.

Det er mange som tenker på CV-en som bare jobberfaring og utdanning. Du kan ha gjort mye annet - jobbet frivillig, hatt verv eller reist. Det er viktig at du tilpasser CV-en til arbeidsstedet. Søker du et sted der de ønsker en med språkkunnskaper så kan det være positivt at du har reist mye og brukt språkkunnskapene i praksis.

At du har vært uten jobb en periode er i seg selv ikke i nødvendigvis noe problem, det er en liten detalj, og trenger ikke være noe som påvirker arbeidsgiver sitt inntrykk i særlig grad. Vi kan bli nysgjerrige for å forstå det hullet. De fleste arbeidsgivere vil ha rom for de som har stått utenfor arbeidslivet en periode. Arbeidsgivere er på jakt etter folk som ønsker å jobbe. Klarer du å formidle denne viljen, kombinert med relevante kvalifikasjoner i søknad og CV, vil du ha gode muligheter.

Så lenge du er ærlig, trenger du ikke å være redd for å selge deg selv.

Lest 3713 ganger