tirsdag, 06 oktober 2020 11:29

Jeg vil bytte jobb – hvilken jobb bør jeg søke?

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

Bernhard Shaw sier: De menneskene som lykkes, er de som alltid leter etter muligheter. Hvis de ikke finner noen, skaper de dem selv!


Det er det du gjør når du ser deg om etter ny jobb, nye arbeidsoppgaver, eller kanskje du er på jakt etter en helt ny bransje?
Petter Stordalen sier: «Bytt jobb og bytt jobb oftere!» Det er modig å bytte jobb og det kan være klokt.

Hvor begynner du?

Før du velger er det viktig at du er klar over hva du ønsker og i hvilken grad jobben oppfyller dine krav.
Det er lurt å sette opp liste over hvilke bransje og arbeidsoppgaver du ønsker. Etter hvert kan du fylle på med hva du kan, hva du må oppdatere deg på, og på hvilken måte. Må du ta noen ekstra fag eller kurs?
Ved å gjøre dette så får du ryddet bort unødvendig støy før jobbsøkerprosessen.
Det er viktig at du søker smalt og legger sjelen din i søknaden. Du går helhjertet inn for å få denne jobben. Du kan fint søke flere jobber, men de bør være innen samme fagfelt/bransje.
Som hodejeger (rekrutterer) ser vi fort om du søker for bredt og vilt, uten mål og mening. Du havner i den bunken vi kaller B12 – søplebøtta. Søker du smalt og innen et segment leser vi det raskt ut av søknaden din. Vi finner hjertet ditt og ordlyden er en helt annen.

Hvor finner du neste jobb?

Du finner din neste jobb på de forskjellige søkemotorene, hos bemanning- og rekrutteringsselskap, samt hjemmesiden til firmaene du vil jobb i. Ikke glem å ha profil på LinkedIn og se etter ledige jobber der også.
Bruk nettverket ditt og gi til kjenne at du snuser etter ny jobb. NB! Husk på dette stadiet er det for tidlig å være helt åpen om at du er i jobbsøkermodus. Du bør skjerme nåværende arbeidsgiver. Du er ikke interessert i at de begynner å fase deg ut. Hva om du ikke får den nye jobben? Da er det dumt å ha brent alle broer hos nåværende arbeidsgiver.

Vanskelig å finne rett bransje?

Sliter du med å velge bransje og stilling, kan du prøve å lage en prioriteringsliste for å finne fram til det beste alternativet.

Se nøye på hva du ønsker med tanke på stilling, arbeidssted, lokaler, karrieremuligheter, reising, fleksibilitet, lønn og så videre. Hva er viktig og mindre viktig for deg? Sett opp hva du vil/ikke vil akseptere i den nye jobben. Gi poeng, og sammenlign de ulike jobbene. Mål resultatet opp mot hva du ønsker deg. Å søke jobb og være selektiv kan være tidkrevende, men når belønningen er en givende jobb og en hverdag du trives i, så dette er en viktig investering.

Jeg har sakset fra en tabell som er satt opp fra BI;

Hvis trivsel er viktig:
Høy trivsel - 80 poeng
Lite trivsel – 10 poeng

Hvis arbeidsoppgaver er viktig:
Varierte arbeidsoppgaver – 100 poeng
Rutinepregede oppgaver – 20 poeng

Hvis fleksibilitet er viktig:
Høy fleksibilitet – 50 poeng
Ingen fleksibilitet – 20 poeng

Hvis reising er viktig:
Mye reising – 100 poeng
Lite reising – 20 poeng

Hvis lønn er viktig:
Lønn over 500.000 kroner – 100 poeng
Lønn over 400.000 kroner – 50 poeng.

På denne måten kan du regne deg fram til hvor mange poeng de ulike jobbene innebærer og sammenligne totalsummen for hver jobb.
Dersom trivsel med arbeidsoppgavene er viktigst så får man avslørt det med denne metoden. De få ekstra kronene på lønnslippen betyr lite hvis en ikke trives med jobben!

Du bør analysere dine sterke sider:

Det er smart å vurdere dine sterke og svake sider før du bestemmer deg for den ene eller andre jobben.
– Vær ærlig med deg selv og hva du er best til. Hva trives du best med i arbeidshverdagen? Husk, dersom jobben har arbeidsoppgaver som du er god på og trives med så vil du mest sannsynlig lykkes og få nye muligheter senere som du kan bygge videre på.
Hvor trives du best?
I store eller i mindre bedrifter?
Du må sjekke ut om bedriften er av en størrelse og mangfold som du vil trives med.
Et annet spørsmål du må stille er karriereveien videre.
Er dette en jobb som jeg drømmer om i fremtiden?

Ikke hør på for mange rykter, undersøk heller selv, gå i dybden der det er mulig. Folk har forskjellige oppfatninger av bedrifter som ikke har noe med deg å gjøre. Hva er bakgrunnen for at vedkommende har en negativ oppfatning av bedriften, har vedkommende eller noen de kjenner hatt en konflikt der? Er det ny ledelse, nytt miljø eller ny kultur?

«Det er jeg som bestemmer hva jeg skal få ut av jobben min, alt jeg gjør er med på å påvirke resultatene til slutt. Det jeg gjør, bestemmer resultatene» (Frank Beck)

Lykke til!

Lest 2783 ganger