onsdag, 18 september 2019 13:04

The Twist Spesial

Skrevet av
The Twist Foto: Frank Tverran

Onsdag den 18. september 2019 er en stor dag for Kistefos fordi nybygget "The Twist" kan åpne for sin første utstilling. Og hvilket bygg!

Med sitt spektakulære design, nærmest svevende i et 60 meter langt spenn over Randselva, er The Twist både et museum, en bro og en skulptur i seg selv. Museet er tegnet av de danske stjernearkitektene i BIG – Bjarke Ingels Group og har blitt kåret til et av verdens vakreste bygg som åpner i 2019 av både Bloomberg og The Telegraph.

Det 1.000 kvm store museumsbygget skrur seg på midten i en skulpturell form og danner en forbindelse mellom nord- og sørsiden av parken. Designet er direkte inspirert av omgivelsene på Kistefos, og museet vil fungere som en del av en naturlig rundtur, samt en forlengelse av oppdagelsesferden gjennom skulpturparken.

twist2 bjarke ingels
Arkitekt Bjarke Ingels (Foto: Frank Tverran)

- Vi ble umiddelbart fasinert av det dramatiske landskapet på Kistefos – den buktende elva, de skogkledde elvebreddene og den bratte topografien. Vårt designforslag for det nye bygget var å bygge en bro nummer to i parken, slik at man skaper en rundtur som går på begge sider av elva. Med `The Twist` støtte vi på vår første utfordring med sosial infrastruktur – en bygning som også er en bro – eller en kulturell institusjon som også fungerer som infrastruktur, sa arkitekten bak bygget Bjarke Ingels

 

twist3 sveaas
Christen Sveaas (Foto: Frank Tverran)

-Etter mange år med planlegging og utvikling, er vi stolte av å kunne åpne dette flotte nye bygget `The Twist` på Kistefos, noe som lar oss utvikle arbeidet med ledende samtidskunstnere og ønske flere besøkende velkommen enn noen gang før. Vår ambisjon er å gjøre Kistefos til en must-see kulturdestinasjon med et skiftende utstillings- og skulpturprogram i verdensklasse, for å komplementere den rike industrielle arven på stedet, sa Christen Sveaas under pressekonferansen onsdag.

Store panoramavinduer med utsikt over elva og naturen rundt gjør The Twist til et svært vakkert utstillingslokale. Museet vil by på skiftende utstillinger av internasjonalt kaliber, og åpningsutstillingen Hodgkin and Creed - Inside Out’ sammenstiller maler Howard Hodgkin med konseptkunstner Martin Creed. Utstillingen viser viktige verker av begge kunstnerne, blant annet verk fra Sveaas` egen samling og et stedsspesifikt verk av Martin Creed på en av veggene i The Twist. Utstillingen vises frem til 17. november.

twist4 toalett
Her følger kunsten deg helt inn på toalettet. Et videoopptak av et blunkende øye passer på at ingen søler. (Foto: Frank Tverran)

Sist redigert onsdag, 18 september 2019 13:54
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.