onsdag, 18 september 2019 21:49

Dronning Sonja åpnet The Twist

Skrevet av
Dronning Sonja, kronprins Frederik av Danmark (t.h.) og Christen Sveaas ved åpningen av Kistefos' nye museumsbygg The Twist. Dronning Sonja, kronprins Frederik av Danmark (t.h.) og Christen Sveaas ved åpningen av Kistefos' nye museumsbygg The Twist. Foto: Frank Tverran

En rekke prominente gjester var til stede da dronning Sonja åpnet Kistefos' nye spektakulære museumsbygg The Twist.

Da snoren var klippet onsdag kveld, fikk den kunstinteresserte dronningen og kronprins Frederik av Danmark en omvisning i den nye bygningen, som er designet av den danske designgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

Dronningen var tydelig imponert og skrøt masse av bygget, noe investor Christen Sveaas virket veldig fornøyd med.

Med på omvisningen var et solid knippe av representanter fra det offentlige Norge, blant andre statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og kulturminister Trine Skei Grande (V).

I tillegg var en rekke finansnavn og kulturpersoner med på åpningen av det nye signalbygget, blant dem Magne Furuholmen, Stein Erik Hagen og Stein Henrichsen.

Store ambisjoner

Den 1.000 kvadratmeter store bygningen spenner 60 meter over Randselva i Jevnaker og er vridd i en skulpturell form på midten. Bygget er både en skulptur, et museum og en bro som fungerer som en forbindelse mellom nord- og sørsiden av skulpturparken.

Investor Christen Sveaas var også med på omvisningen. Tidligere onsdag viste han pressen det nye museet til 200 millioner kroner, hvor han selv har bidratt med rundt 120 av millionene.

– Vår ambisjon er å gjøre Kistefos til en must-see kulturdestinasjon med et skiftende utstillings- og skulpturprogram i verdensklasse, for å komplementere den rike industriarven på stedet, sier Sveaas.

Fascinert av naturen

Det var bestefaren til kunstsamleren og investoren som i 1889 grunnla tresliperiet på Kistefos. I 1996 opprettet Sveaas stiftelsen Kistefos-museet for å formidle og sikre det industrielle kunstminnet.

Bygget er allerede blitt kåret til et av de vakreste byggene i verden som åpner i 2019, av avisen The Telegraph.

Arkitekt Bjarke Ingels sier at han umiddelbart ble fascinert av det dramatiske landskapet på Kistefos – av elva, den skogkledde elvebredden og av det dramatiske landskapet.

– Med The Twist støtte vi på vår første utfordring med sosial infrastruktur – en bygning som også er en bro – eller en kulturell institusjon som også fungerer som infrastruktur, sier han.