tirsdag, 11 juni 2024 14:42

Unge i Norge på kokaintoppen i Europa

Skrevet av
Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

4,2 prosent av nordmenn i alderen 15–34 år oppgir å ha brukt kokain i løpet av en periode på ett år, viser en ny EU-rapport.

Det er like stor andel som i Danmark, men mindre enn i Irland og Nederland, ifølge den siste rapporten til EUs narkotikabyrå EMCDDA. Norge ligger dermed på en delt tredjeplass.

Den tar for seg trendene innen narkotikabruk innen EUs 27 medlemsland, samt Norge og Tyrkia, og er basert på de siste tilgjengelige tallene fra hvert enkelt land.

En mulig feilkilde er imidlertid at undersøkelsene i de enkelte landene er gjort på ulike tidspunkter. Tallene fra Hellas er fra 2015, mens tallene fra Norge er fra 2021.

Cannabis og kokain

Etter cannabis er kokain det klart mest brukte illegale stoffet i Europa, viser rapporten.

I gruppa 15–34 år er kokainbruken mest utbredt i Nederland (5,5 prosent), etterfulgt av Irland med 4,8 prosent. Disse tallene er fra henholdsvis 2022 og 2019.

Snittet for EU-landene er 2,5 prosent. I undersøkelsene er folk blitt spurt om de har brukt kokain i løpet av de siste tolv månedene.

Rekordhøy smugling

Når det gjelder voksne og unge (15-64 år) som svarer at de har brukt kokain i løpet av livet, havner Spania øverst med 12 prosent, etterfulgt av Danmark med 9,4 prosent og Irland med 8,3 prosent.

Norge ligger med 7,3 prosent et stykke over EU-gjennomsnittet på 5,4 prosent, og bare 0,5 prosentpoeng bak Nederland.

De siste årene har smuglingen av kokain til Europa økt dramatisk. I 2022 ble en rekordmengde på 323 tonn beslaglagt i Europas havner.

EU er i ferd med å øke kontrollen i store havner som Antwerpen, men det er foreløpig for tidlig å si om tiltakene har lyktes.

Nye stoffer uroer

I tillegg skaper nye syntetiske opioider, nye stoffblandinger og mer blandingsmisbruk uro, ifølge rapporten.

Helsedirektoratet deler bekymringen.

– Det som har vært en økende bekymring, er nye syntetiske opioider, nitazener og at flere stoffer oftere blir brukt sammen. Dette kan føre til at folk mister kontrollen på hvilke stoffer de tar, noe som kan øke faren for helseskader, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave.

Andre saker å lese

Kjørte uten førerkort

21-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag formiddag ble en mann i 70-årene stanset i en trafikkontroll på Jevnaker. Det viste seg atr mannen ikke hadde førerkort.

Les mer i RingeriksAvisa

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

Etter flere år med uenigheter og rettssaker med en prosesskåt nabo, kunne endelig Anders Bjerke asfaltere sin egen bakgård i Fossveien 1-3.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere jerver fører til økt tap av lam

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Flere jerver fører til økt tap av lam

En ny studie fra NINA har dokumentert det mange antar; når antall jerver i et område går opp, så øker også tapene av lam i beitelagene i området. Hiuttak av...

Les mer i RingeriksAvisa

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

20-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

Den 16 år gamle gutten som ble knivstukket under en mulig slåsskamp ved Oslo S fredag kveld, døde torsdag av skadene. Flere ungdommer er siktet i saken.

Les mer i RingeriksAvisa