tirsdag, 11 juni 2024 14:42

Unge i Norge på kokaintoppen i Europa

Skrevet av
Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Unge nordmenn inntar en delt tredjeplass i Europa når det gjelder kokainbruk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

4,2 prosent av nordmenn i alderen 15–34 år oppgir å ha brukt kokain i løpet av en periode på ett år, viser en ny EU-rapport.

Det er like stor andel som i Danmark, men mindre enn i Irland og Nederland, ifølge den siste rapporten til EUs narkotikabyrå EMCDDA. Norge ligger dermed på en delt tredjeplass.

Den tar for seg trendene innen narkotikabruk innen EUs 27 medlemsland, samt Norge og Tyrkia, og er basert på de siste tilgjengelige tallene fra hvert enkelt land.

En mulig feilkilde er imidlertid at undersøkelsene i de enkelte landene er gjort på ulike tidspunkter. Tallene fra Hellas er fra 2015, mens tallene fra Norge er fra 2021.

Cannabis og kokain

Etter cannabis er kokain det klart mest brukte illegale stoffet i Europa, viser rapporten.

I gruppa 15–34 år er kokainbruken mest utbredt i Nederland (5,5 prosent), etterfulgt av Irland med 4,8 prosent. Disse tallene er fra henholdsvis 2022 og 2019.

Snittet for EU-landene er 2,5 prosent. I undersøkelsene er folk blitt spurt om de har brukt kokain i løpet av de siste tolv månedene.

Rekordhøy smugling

Når det gjelder voksne og unge (15-64 år) som svarer at de har brukt kokain i løpet av livet, havner Spania øverst med 12 prosent, etterfulgt av Danmark med 9,4 prosent og Irland med 8,3 prosent.

Norge ligger med 7,3 prosent et stykke over EU-gjennomsnittet på 5,4 prosent, og bare 0,5 prosentpoeng bak Nederland.

De siste årene har smuglingen av kokain til Europa økt dramatisk. I 2022 ble en rekordmengde på 323 tonn beslaglagt i Europas havner.

EU er i ferd med å øke kontrollen i store havner som Antwerpen, men det er foreløpig for tidlig å si om tiltakene har lyktes.

Nye stoffer uroer

I tillegg skaper nye syntetiske opioider, nye stoffblandinger og mer blandingsmisbruk uro, ifølge rapporten.

Helsedirektoratet deler bekymringen.

– Det som har vært en økende bekymring, er nye syntetiske opioider, nitazener og at flere stoffer oftere blir brukt sammen. Dette kan føre til at folk mister kontrollen på hvilke stoffer de tar, noe som kan øke faren for helseskader, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave.

Andre saker å lese

20.juli: Mari Vassause - slik blir høstværet

20-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

20.juli: Mari Vassause - slik blir høstværet

Margareta fra Antiokia, også kjent som St. Margareta eller Margareta Jomfruen, er en av de mest ærverdige helgenene i kristen tradisjon, særlig i den katolske og ortodokse kirken. Hennes festdag...

Les mer i RingeriksAvisa

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

20-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

Stikk fra veps eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

20-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune. Legg merke til at overdragelser som gjelder arv og skifte oftest er oppgitt uten beløp.

Les mer i RingeriksAvisa

Ulykke ved Austjord

20-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag morgen måtte nødetatene rykke ut til en ulykke i krysset Eggemoveien/Lundstaveien.

Les mer i RingeriksAvisa