onsdag, 12 juni 2024 10:48

Slik gjør vi dronejobben for utbygger

Skrevet av
Slik gjør vi dronejobben for utbygger Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran

Før du får se det ferdige prospektet, slik som på bildet nedenfor, har vi gjort en jobb med dronefotografering. Her forteller vi litt om hvordan det foregår.

sykehusbakken after
Illustrasjon: Sivilarkitekt Einar Martin Lundstad

Det er Nitar AS som operatør og Frank Tverran som dronepilot som står for det dronebildet som det nye bygget blir plassert inn i.

Selv om operatørgodkjenning, pilotgodkjenning og ansvarsforsikring er i orden, er det en del ting som må gjøres før et slikt bilde kan tas.

Først sender oppdragsgiver oss et kart med tegning av grunnplanet for det planlagte bygget. På denne tegningen blir det satt på hvilke retninger man ønsker bilder fra, avstand fra bygget og høydeplasseringen i meter over bakken. Dette er informasjoner som blir sendt fra GPSen i dronen til pilotens display.

Nå må værforholdene sjekkes. Oppdragsgiver vil ha sol på bildene. Fordi vi benytter en relativt lett drone, må vi også sjekke at det ikke er for sterk vind.

Det neste vi må kontrollere, er at området vi skal fly i, ikke ligger i forbudssoner eller områder som krever spesiell tillatelse. I dette området ligger vi like utenfor forbudssonen for helikopterlandingen til Ringerike Sykehus. Dette krever ekstra aktsomhet. Hører vi lyden av et helikopter, er det bare en ting som gjelder: Lande dronen straks. Men for å være helt sikker, legger vi på forhånd inn vår flygning i systemet til luftambulansen. Her markerer vi stedet vi flyr, maks radius og max høyde samt hvor lenge vi antar oppdraget vil vare. Dette er opplysninger helikopterpilotene får inn på sine digitale kart. Dette er noe vi gjør uansett hvor vi flyr.

Så gjenstår det bare å ta selve bildene.

Sist redigert onsdag, 12 juni 2024 10:59

Andre saker å lese

Kjørte uten førerkort

21-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag formiddag ble en mann i 70-årene stanset i en trafikkontroll på Jevnaker. Det viste seg atr mannen ikke hadde førerkort.

Les mer i RingeriksAvisa

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

Etter flere år med uenigheter og rettssaker med en prosesskåt nabo, kunne endelig Anders Bjerke asfaltere sin egen bakgård i Fossveien 1-3.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere jerver fører til økt tap av lam

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Flere jerver fører til økt tap av lam

En ny studie fra NINA har dokumentert det mange antar; når antall jerver i et område går opp, så øker også tapene av lam i beitelagene i området. Hiuttak av...

Les mer i RingeriksAvisa

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

20-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

Den 16 år gamle gutten som ble knivstukket under en mulig slåsskamp ved Oslo S fredag kveld, døde torsdag av skadene. Flere ungdommer er siktet i saken.

Les mer i RingeriksAvisa