onsdag, 12 juni 2024 10:48

Slik gjør vi dronejobben for utbygger

Skrevet av
Slik gjør vi dronejobben for utbygger Dronefoto: Nitar AS/Frank Tverran

Før du får se det ferdige prospektet, slik som på bildet nedenfor, har vi gjort en jobb med dronefotografering. Her forteller vi litt om hvordan det foregår.

sykehusbakken after
Illustrasjon: Sivilarkitekt Einar Martin Lundstad

Det er Nitar AS som operatør og Frank Tverran som dronepilot som står for det dronebildet som det nye bygget blir plassert inn i.

Selv om operatørgodkjenning, pilotgodkjenning og ansvarsforsikring er i orden, er det en del ting som må gjøres før et slikt bilde kan tas.

Først sender oppdragsgiver oss et kart med tegning av grunnplanet for det planlagte bygget. På denne tegningen blir det satt på hvilke retninger man ønsker bilder fra, avstand fra bygget og høydeplasseringen i meter over bakken. Dette er informasjoner som blir sendt fra GPSen i dronen til pilotens display.

Nå må værforholdene sjekkes. Oppdragsgiver vil ha sol på bildene. Fordi vi benytter en relativt lett drone, må vi også sjekke at det ikke er for sterk vind.

Det neste vi må kontrollere, er at området vi skal fly i, ikke ligger i forbudssoner eller områder som krever spesiell tillatelse. I dette området ligger vi like utenfor forbudssonen for helikopterlandingen til Ringerike Sykehus. Dette krever ekstra aktsomhet. Hører vi lyden av et helikopter, er det bare en ting som gjelder: Lande dronen straks. Men for å være helt sikker, legger vi på forhånd inn vår flygning i systemet til luftambulansen. Her markerer vi stedet vi flyr, maks radius og max høyde samt hvor lenge vi antar oppdraget vil vare. Dette er opplysninger helikopterpilotene får inn på sine digitale kart. Dette er noe vi gjør uansett hvor vi flyr.

Så gjenstår det bare å ta selve bildene.

Sist redigert onsdag, 12 juni 2024 10:59

Andre saker å lese

20.juli: Mari Vassause - slik blir høstværet

20-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

20.juli: Mari Vassause - slik blir høstværet

Margareta fra Antiokia, også kjent som St. Margareta eller Margareta Jomfruen, er en av de mest ærverdige helgenene i kristen tradisjon, særlig i den katolske og ortodokse kirken. Hennes festdag...

Les mer i RingeriksAvisa

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

20-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

Stikk fra veps eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

20-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 29

Her er den siste ukens eiendomsoverdragelser i Ringerike kommune. Legg merke til at overdragelser som gjelder arv og skifte oftest er oppgitt uten beløp.

Les mer i RingeriksAvisa

Ulykke ved Austjord

20-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag morgen måtte nødetatene rykke ut til en ulykke i krysset Eggemoveien/Lundstaveien.

Les mer i RingeriksAvisa