fredag, 14 juni 2024 10:35

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

Skrevet av
Norge, Sverige og Finland havner i samme Nato-kommando i Norfolk i USA. Det har lenge vært Norges mål. Her er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sammen med sin finske kollega Antti Häkkänen og svenske Pål Jonson på grensen mellom de tre landene. Norge, Sverige og Finland havner i samme Nato-kommando i Norfolk i USA. Det har lenge vært Norges mål. Her er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sammen med sin finske kollega Antti Häkkänen og svenske Pål Jonson på grensen mellom de tre landene. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge får sitt ønske oppfylt og plasseres i Natos styrkekommando i Norfolk i USA sammen med Sverige og Finland.

På toppmøtet i Vilnius i fjor ble nye forsvarsplaner og en ny kommandostruktur vedtatt. Det siste året har Nato brukt til å få det nye systemet opp å stå.

Saken står på dagsordenen på Natos forsvarsministermøte fredag.

– Dette er en grunnleggende transformasjon av Nato, kanskje den største siden den kalde krigen, sier en høytstående Nato-kilde.

– Det er en blanding av å skru klokka tilbake og fram samtidig.

Tre kommandosentre

Heretter skal Nato ha tre likestilte kommandosentre, i Norfolk på USAs østkyst, i Brunssum i Nederland og i Napoli i Italia.

Selv om den planen fortsatt ikke er endelig vedtatt, er det i prinsippet klart at Norge havner i Norfolk sammen med Natos ferskeste medlemmer Sverige og Finland. Det får NTB bekreftet i Forsvarsdepartementet.

Dette har vært Norges mål lenge. Samtidig har også tyngre land som Tyskland og Polen, samt de baltiske landene, vært ivrige etter å få Sverige og Finland inn i Brunssum-kommandoen på grunn av nærheten til Østersjøen.

Norge har til nå tilhørt Brunssum, men blir altså flyttet til Norfolk.

Målet overoppfylt

De siste månedene har Natos militære øverstkommanderende (SACEUR) også brukt til å bestemme hvilke spesielle roller særlig større Nato-land i Europa skal spille.

Blant annet skal de bidra med soldater som kan rykke ut på kort varsel.

I Vilnius ble det også vedtatt å øke disse styrkene til om lag 300.000 mann.

Dette målet er nå overoppfylt, ifølge Nato-kilden.

Andre saker å lese

Kjørte uten førerkort

21-06-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Fredag formiddag ble en mann i 70-årene stanset i en trafikkontroll på Jevnaker. Det viste seg atr mannen ikke hadde førerkort.

Les mer i RingeriksAvisa

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Så ble det (endelig) asfalt i Fossveien

Etter flere år med uenigheter og rettssaker med en prosesskåt nabo, kunne endelig Anders Bjerke asfaltere sin egen bakgård i Fossveien 1-3.

Les mer i RingeriksAvisa

Flere jerver fører til økt tap av lam

21-06-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Flere jerver fører til økt tap av lam

En ny studie fra NINA har dokumentert det mange antar; når antall jerver i et område går opp, så øker også tapene av lam i beitelagene i området. Hiuttak av...

Les mer i RingeriksAvisa

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

20-06-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

16-åring døde etter å ha blitt knivstukket ved Oslo S

Den 16 år gamle gutten som ble knivstukket under en mulig slåsskamp ved Oslo S fredag kveld, døde torsdag av skadene. Flere ungdommer er siktet i saken.

Les mer i RingeriksAvisa