fredag, 05 juli 2024 12:31

Nordea tiltalt for hvitvasking

Skrevet av
Nordea i Danmark er tiltalt for hvitvasking. Nordea i Danmark er tiltalt for hvitvasking. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nordea er tiltalt for omfattende brudd på den danske hvitvaskingsloven, melder dansk økokrim. Tiltalen knyttes blant annet til russiske midler.

I perioden 2012 til 2015 skal banken ha overtrådt bestemmelsene i loven, melder National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), fredag.

Tiltalen dekker forhold som samlet omfatter overføringer for 26 milliarder danske kroner.

Hvitvaskingen skal blant annet ha skjedd ved at Nordea ikke har undersøkt bankens russiske kunders overføringer tilstrekkelig, og at Nordea har tilsidesatt advarsel om overføringer til vekselkontoer i København, ifølge tiltalen.

Saken startet med en anmeldelse i 2016. Rett før saken skulle til retten i 2019, fikk det danske finanstilsynet nye opplysninger som omhandlet bankens «manglende kontroll» med en lang rekke store russiske kunder, ifølge NSK.

– Tiltalen i saken er den mest omfattende om overtredelser av hvitvaskingsloven som vi har sett i banksektoren i Danmark. Nordea har etter vår vurdering i flere tilfeller tilsidesatt forpliktelsene sine, sier Nathalie Ghiorzi Elias i NSK i en pressemelding.

Nordea selv sier i en pressemelding fredag at de siden 2015 har brukt elleve millioner danske kroner på å bekjempe økonomisk kriminalitet.

– Vi har 3400 ansatte som primært er dedikert til denne innsatsen, sier sjefjurist Anders Holkmann Olsen i Nordea Danmark.

Nordea er for øvrig uenig i NSKs tiltale, heter det også i pressemeldingen.

Andre saker å lese

HBK har gode sjanser

08-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Hønefoss sikret 3 nye poeng i helgen da de slo KIL/Hemne 3-1.

Les mer i RingeriksAvisa

8.juli: 1000 år med Seljumannamesse: Fra legende til moderne feiring

08-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

8.juli: 1000 år med Seljumannamesse: Fra legende til moderne feiring

Seljumannamesse, også kjent som Seljumannamessa, har vært en viktig del av norsk kristen tradisjon i tusen år. Denne feiringen har sine røtter i middelalderen og markerer martyrdøden til de hellige...

Les mer i RingeriksAvisa

Båt kjørte fra stedet etter kollisjon i Drammenselva

06-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

To motorbåter kolliderte ved Hokksund bru i Drammenselva natt til lørdag. Politiet har pågrepet den ene båtføreren, etter at han dro videre fra området.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 27

06-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 27

Her er den siste ukens eiendomsoverdagelser i Ringerike kommune.

Les mer i RingeriksAvisa