lørdag, 13 juli 2024 09:02

Ny grønn industrisatsing på Ringerike er nå finansiert

Skrevet av
Ny grønn industrisatsing på Ringerike finansieres av DNB og Eksfin. Ny grønn industrisatsing på Ringerike finansieres av DNB og Eksfin.

Selskapet VOW Green Metals bygger et av Europas største produksjonsanlegg for biokarbon i Hønefoss. Med norsk kompetanse og tradisjoner både innen skogvirke- og treforedlingsindustri i samarbeid med metallurgisk industri, vil biokarbon redusere utslipp i smelteverksindustrien. Finansiering fra DNB og Eksfin på 344 millioner kroner har vært avgjørende for gjennomføringen av prosjektet.

– Dette viktige prosjektet løfter frem ny grønn eksportindustri på Ringerike som bygges på sterke norske konkurransefortrinn og industritradisjoner. Det er også et godt eksempel på at samarbeidet mellom privat og statlig finansiering bidrar til å realisere nye arbeidsplasser og industriprosjekter, sier Tone Lunde Bakker, administrerende direktør i Eksfin.

Samarbeid mellom privat og statlig kapital

DNB har vært arrangør av finansieringen til VOW Green Metals, og stiller med lån på inntil 144 millioner kroner som finansierer bygget, hvorav 50 prosent garanteres av Eksfin gjennom en såkalt investeringsgaranti. Eksfin kan stille denne typen garanti når produksjonen ved anlegget bidrar til norsk eksport.

I tillegg stiller DNB lån på 200 millioner kroner som finansierer produksjonsutstyr, der Eksfin også garanterer for 50 prosent av beløpet.

– DNB har gjennom 2023 og frem til i dag jobbet tett med Eksfin, selskapet og eiere for å få til denne finansieringen, som gjør det mulig å bygge en ny spennende industri i Norge. Eksfin er en svært viktig bidragsyter til en bærekraftig omstilling av norsk eksportindustri og denne finansieringen markerer nok et viktig samarbeid for våre felles kunder, sier Astrid Nordtorp, divisjonsdirektør i Transaction Banking med ansvar for eksportfinansiering i DNB.

Andre virkemiddelaktører bidrar også til realiseringen av biokarbonfabrikken: Enova har tildelt prosjektet 81 millioner kroner i tilskudd. VOW Green Metals har også inngått en avtale om at SIVA kjøper fabrikkbygget og leier det ut til selskapet i 20 år. Totalt skal Siva investere nærmere 152 millioner kroner i prosjektet.

Avtale med Elkem

VOW Green Metals har signert en avtale med Elkem om årlig levering fra anlegget.

Biokarbon erstatter fossilt kull i produksjon av metaller, noe som særlig er viktig for Elkem, som er en av verdens største produsenter av avanserte silisiumbaserte materialer.

Avtalen trer i kraft når de første store volumene med biokarbon leveres, og en pågående kvalifikasjonsprosess er fullført for å sikre et optimalisert og konkurransedyktig produkt.

Biokarbon er et kommersielt modent produkt, og avtalen med Elkem baner vei for at biokarbon kan spille en viktig rolle i den grønne omstillingen i norsk metallindustri.

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa