torsdag, 05 september 2024 07:53

Dette må du vite hvis du er i styret i et borettslag

Dette må du vite hvis du er i styret i et borettslag Illustrasjon: AI/Pixabay

Hvordan er det med ansvaret til borettslag og styremedlemmer og styretsleder når du leier inn firmaer til forskjellige vedlikehold og utførelse av arbeid?


Når en byggherre engasjerer innleide firmaer på en byggeplass, påtar de seg betydelige ansvarsområder knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. Dette gjelder også for styret i et borettslag som fungerer som byggherre. Det er flere viktige punkter som må ivaretas, og konsekvensene av å ikke gjøre dette kan være alvorlige, både økonomisk og juridisk.

HMS-kort og deres betydning

HMS-kort (Helse, Miljø og Sikkerhet-kort) er et sentralt krav for alle som arbeider på bygg- og anleggsplasser i Norge. Kortet skal identifisere arbeidstakerne og sikre at de er registrert i relevante registre, som folkeregisteret, arbeidstakerregisteret og Aa-registeret (Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret). Kortet fungerer som et bevis på at både arbeidstaker og arbeidsgiver følger lover og regler innen HMS.

Viktigheten av HMS-kort:

HMS-kortet bidrar til å forhindre sosial dumping og ulovlig arbeid ved at det sikrer at de som jobber på byggeplassen er lovlig ansatt.
Kortet gjør det enklere å identifisere personer på byggeplassen og knytte dem til riktig arbeidsgiver.
HMS-kortet er også et krav fra Arbeidstilsynet, og manglende bruk av dette kan føre til bøter og andre reaksjoner.

Byggherres ansvar

Som byggherre har man flere ansvarsområder som må følges opp nøye. Dette gjelder spesielt innenfor helse, miljø og sikkerhet (HMS). Følgende punkter er kritiske:

Risikovurdering: Før arbeidene starter, må byggherren sikre at det blir gjennomført en grundig risikovurdering av byggeplassen og de arbeidsoppgavene som skal utføres. Dette innebærer å identifisere potensielle farer og iverksette tiltak for å minimere risikoen.

Sikkerhetstiltak: Byggherren har ansvar for at nødvendige sikkerhetstiltak blir iverksatt på byggeplassen. Dette inkluderer å sørge for at stillaser er forskriftsmessig oppsatt, at verneutstyr er tilgjengelig og at arbeidsmiljøet er sikkert for alle arbeidere.

Informasjon og opplæring: Arbeidstakere må være tilstrekkelig informert om risikoer og sikkerhetstiltak, og de må ha fått nødvendig opplæring for å kunne utføre arbeidet på en sikker måte.

Oppfølging av underleverandører: Byggherren må følge opp at innleide firmaer og underleverandører overholder HMS-kravene. Dette inkluderer å sikre at de har gyldige HMS-kort og at de følger gjeldende arbeidsmiljølovgivning.

Dokumentasjon: Det er viktig å ha god dokumentasjon på alle HMS-tiltak som blir iverksatt. Dette inkluderer blant annet risikovurderinger, opplæring, sikkerhetsinstrukser, og inspeksjonsrapporter.

Bøter og sanksjoner fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet har myndighet til å ilegge bøter dersom en byggherre ikke oppfyller sine HMS-forpliktelser. Størrelsen på bøtene kan variere avhengig av overtredelsens alvorlighetsgrad og omfang, men de kan være betydelige.

Eksempler på overtredelser som kan medføre bøter:

Manglende HMS-kort for arbeidere på byggeplassen.
Brudd på sikkerhetskrav som fører til fare for liv og helse.
Mangelfull oppfølging av underleverandører og innleide firmaer.
Unnlatelse av å gjennomføre risikovurderinger eller å iverksette nødvendige sikkerhetstiltak.
Bøter kan variere fra noen tusen kroner til flere hundre tusen kroner, avhengig av overtredelsens alvorlighetsgrad og hvorvidt det er tidligere brudd på HMS-regelverket.

Styrets ansvar i et borettslag

Som styreleder i et borettslag som fungerer som byggherre, er du juridisk ansvarlig for at alle HMS-krav blir oppfylt. Dette ansvaret kan ikke delegeres bort. Det betyr at selv om borettslaget har innleid et firma til å gjennomføre arbeidet, må styret sikre at alle nødvendige tiltak er på plass.

Ansvar som ikke kan unnlates:
Sikring av gyldige HMS-kort: Dette må alltid følges opp.
Overholdelse av arbeidsmiljøloven: Styret kan ikke fraskrive seg ansvaret for at arbeidsmiljøloven følges.
Oppfølging av underleverandører: Styret må forsikre seg om at innleide firmaer overholder alle HMS-krav.
Unnlatelse av å følge opp disse punktene kan føre til personlige konsekvenser for styrets medlemmer, i tillegg til økonomiske bøter for borettslaget.

Oppsummering

Som byggherre, enten det er en privatperson eller et styre i et borettslag, er det avgjørende å ha full kontroll på HMS-kravene på byggeplassen. Dette inkluderer å sørge for at alle arbeidere har gyldige HMS-kort, at det er gjennomført tilstrekkelige risikovurderinger, og at alle sikkerhetstiltak er på plass. Manglende oppfølging kan føre til betydelige bøter og juridiske konsekvenser, både for byggherren og for styremedlemmer personlig.

Det er derfor essensielt å ta dette ansvaret på alvor og sørge for at alle aspekter av HMS blir fulgt opp nøye i enhver byggeprosess.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa