fredag, 04 oktober 2024 09:41

Stinn brakke i Svenskestua

Skrevet av
Svenskestua var full av folk når geologien sto i fokus Svenskestua var full av folk når geologien sto i fokus Foto: Frank Tverran

Torsdag hadde Venneforeningen for Ringerikes Museum og Ringerike historielag fellesmøte på Norderhov gamle prestegård.

Foredragsholder var geolog Bjørn Tore Larsen, og tema var geologi og kartleggingen av Ringerike, Hole og nærliggende kommuner.

Oslo-feltet er et geologisk unikt område i Norge, og Ringerike er en sentral del av dette feltet. Oslo-feltet strekker seg fra Langesund i sør til Brumunddal i nord og dekker deler av fylkene Vestfold, Buskerud og Oppland. Geologien i dette området er preget av en kompleks historie med vulkanisme, forkastninger, og sedimentære prosesser. Larsen tok oss med inn i dette spennende landskapet og begynte historien sin for ca 450 millioner år siden.

Ringerike har flere lag med sedimentære bergarter fra ordovicium og silur-perioden (ca. 450–400 millioner år siden). Disse bergartene ble avsatt i havområder som dekket dagens Ringerike og inneholder fossiler fra marine organismer, som trilobitter og brachiopoder.

I 1911 ble kanskje Norges flotteste fossil funnet og det var sannsynligvis en hovedårsak til at Nansen-fondet fortsatte å støtte utgravingen de følgende årene. Dette fossilet var Mixopterus kiaeri, som sannsynligvis er verdens fineste fossile sjøskorpion. Den er 75 cm lang, og er den største sjøskorpionen funnet på Rudstangen.

Sandstein og konglomerat fra denne perioden er også vanlig i regionen, særlig kjent som "Ringerikssandstein". Denne sandsteinen har blitt brukt som bygningsmateriale, og den rødlige fargen er et kjent trekk ved området. Larsen hadde med seg flotte fotografier som viste dette.

Forkastninger og sprekkedannelser: I likhet med resten av Oslo-feltet, er Ringerike preget av forkastninger og sprekker som oppsto under strekningen av jordskorpen i perm-perioden. Dette har bidratt til en variert topografi med åser og dalsøkk. Søkket som utgjør Krokkleiva er i følge Larsen et godt eksempel på dette.

Så var det vulkanene. Selv om Ringerike ikke er kjent for de helt store vulkanske strukturer som i andre deler av Oslo-feltet, finnes det intrusjoner av vulkanske bergarter som har trengt inn i de eldre sedimentære lagene. Rombeporfyr er en slik vulkansk bergart som kan finnes i området. Du har sikkert sett dette i veiskjæringer i distriktet.

Larsen rakk også innom istiden. Denne perioden har også hatt en stor innvirkning på landskapet i Ringerike. Breene har gravd ut daler og avsatt morener og andre løsmasser som i dag former mye av terrenget.

Bjørn Tore Larsen fortalte på en interessant måte om en fascinerende geologisk blanding av eldre sedimentære lag og yngre vulkanske prosesser, med en rik historie som strekker seg flere hundre millioner år tilbake i tid.

Andre saker å lese

Polaris Media blir største eier i Hallingdølen

05-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Polaris Media kjøper 55 prosent av aksjene i avisen Hallingdølen. Dagens eiere vil ha de resterende aksjene.

Les mer i RingeriksAvisa

Trafikkulykke på E16 nord for Hallingby

05-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

I går kveld rykket nødetatene ut til en trafikkulykke på E16, ca. 10 km nord for Hallingby.

Les mer i RingeriksAvisa

Poteparken er åpen for alle hunder!

04-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Poteparken er åpen for alle hunder!

Dyrebeskyttelsen Ringerike har nå åpnet Poteparken, et stort inngjerdet område der hunder kan løpe fritt og trygt. Her får de hundene som er i fosterhjem mye frihet og mosjon, men...

Les mer i RingeriksAvisa

Butikktyv tatt

04-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Vektere tok torsdag kveld en mann i 30-årene som hadde stjålet elektronikk i en butikk. Butikken fikk varene tilbake og vurderer anmeldelse.

Les mer i RingeriksAvisa