tirsdag, 08 oktober 2024 08:55

Influensasesongen 2024: Forventes å bli kraftigere enn i fjor – Viktig med vaksiner

Spesielt risikogrupper anbefales å ta influensavaksinen Spesielt risikogrupper anbefales å ta influensavaksinen Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen i 2024 kan bli kraftigere enn den foregående sesongen. Guri Rørtveit, direktør i FHI, sier at det er en økt sannsynlighet for en kraftig influensasesong denne vinteren. FHI oppfordrer derfor flere til å vaksinere seg, spesielt mot influensa, korona og pneumokokksykdom, for å unngå alvorlig sykdom og død.

Hvem bør ta influensavaksine?

Personer i risikogruppene, inkludert de over 65 år, beboere på omsorgsboliger og sykehjem, samt personer med kroniske sykdommer, oppfordres sterkt til å vaksinere seg. Dette gjelder både for influensa- og koronavaksine, og for pneumokokkvaksine som anbefales hvert sjette år.

– Mange i risikogruppene, spesielt blant de yngre, var uvaksinert i forrige sesong, noe som bekymrer oss, sier Rørtveit.

Kombinasjon av influensa og korona – en risiko

Med vinterens inntog øker risikoen for luftveisinfeksjoner. Rørtveit forklarer at det også er sannsynlig med nye smittetopper av korona i løpet av høst- og vintersesongen. Koronaviruset utvikler seg stadig, og nye, mer smittsomme varianter kan dukke opp.

Helsesektoren: Lav vaksinedekning blant ansatte

Helsedirektoratet retter særlig oppmerksomhet mot helsepersonell. Ansatte med pasientkontakt bør ta influensavaksinen for å beskytte både pasienter, kolleger og seg selv. Vaksinedekningen blant helsepersonell er imidlertid lav, spesielt blant helsefagarbeidere. I 2023 var dekningen på bare 39 %.

Helen Brandstorp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, understreker at influensavaksinen er trygg og sjelden gir alvorlige bivirkninger. Arbeidsgivere i helse- og omsorgstjenesten har plikt til å tilby gratis vaksinering i arbeidstiden.

– Vaksinetilbudet bør være fleksibelt og lett tilgjengelig for alle ansatte, også de som jobber deltid eller turnus, oppfordrer Helsedirektoratet.

Andre saker å lese

Museår i 2024: Hvordan holde musene ute av huset

10-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Museår i 2024: Hvordan holde musene ute av huset

I år ser det ut til å være et museår, noe som betyr at det er uvanlig mange mus ute i naturen. Og når høsten kommer, vil de gjerne inn...

Les mer i RingeriksAvisa

Utfor på Hensmoen

10-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 17-tiden onsdag ettermiddag, greide en bilfører i slutten av tenårene å kjøre utfor veien på Hensmoen utenfor Hønefoss. Det ble heldigvis ingen personskade, men et gjerde ble påkjørt og...

Les mer i RingeriksAvisa

Kvinne tvang mannen sin til å spise bæsj – dømt for mishandling

09-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En Vestfold-kvinne er dømt for både fysisk og psykisk mishandling av ektemannen. Hun skal blant annet tvunget ham til å spise bæsj.

Les mer i RingeriksAvisa

Underskudd på 13 millioner kroner for Hadeland Glassverk

09-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Underskudd på 13 millioner kroner for Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk hadde et krevende år i 2023. Strømkrise, økt inflasjon og rentehevinger gjorde at glassprodusenten gikk 13 millioner i underskudd.

Les mer i RingeriksAvisa