mandag, 02 mai 2016 20:43

Nordmenn vil begraves til Bjørn Eidsvåg

Skrevet av
Nordmenn vil begraves til Bjørn Eidsvåg Foto: Frank Tverran

Musikk har en sentral plass i norske begravelser. Bjørn Eidsvågs ”Eg Ser” er den suverent mest spilte sangen i seremoniene, men også utradisjonelle artister som Jokke og Valentinerne setter sitt preg på seremoniene.

Det viser en gjennomgang av alle begravelsene som har vært arrangert de siste tolv månedene i regi av Fonus, et av landets største begravelsesbyråer.

Eidsvåg ligger dermed foran klassiske mestere som Bach (Air) og Grieg (Våren) for første gang. 

– Det er ingen tvil om at Eidsvåg har en helt spesiell plass hos nordmenn. Jeg opplever at hans musikk vekker sterke følelser hos de pårørende, sier Eivind Eggen, seremonileder i begravelsesbyrået Fonus. 

Nye toner
Musikk er et av de viktigste elementene ved en begravelse og tillegges normalt stor vekt i planleggingen. De siste årene har låtutvalgene endret seg i retning mer moderne musikk, selv om Eidsvåg er den eneste moderne artisten som når helt opp på topp 10-listen. 

– Vi ser en tydelig tendens til at pårørende ønsker mer personlig musikk i begravelsene. For noen år siden hadde det vært utenkelig å spille Jokke i norske kirker, sier Eivind Eggen, seremonileder i begravelsesbyrået Fonus. 

Tradisjonelt er det de pårørende som velger musikken til en begravelse, men de siste årene har det blitt stadig vanligere at den avdøde selv har skrevet ned egne sangønsker i det Hvite arkivet eller i sitt testamente. Det har fått store konsekvenser for valgene. 

De vanligste formene for musikk er fortsatt orgelmusikk og solosang, men til tross for mye motstand fra enkeltprester og –organister velger folk seg stadig oftere populærmusikk, som Jokke og Valentinerne og Rolling Stones.

– Musikk er et kraftfullt virkemiddel og svært viktig for å gjøre begravelsesseremonier personlige. Originale og mer moderne musikkvalg er særlig vanlig når yngre mennesker begraves, så denne trenden kommer bare til å øke i omfang, sier Eggen. 

De utradisjonelle musikkvalgene når fortsatt ikke opp på topplistene, men har resultert i et langt rikere spekter av sanger i norske kirker og seremonirom.

Mest spilte sanger i norske begravelser 

  1. Eg ser (Bjørn Eidsvåg)
  2.  Air (Johann Sebastian Bach)
  3. Vårsøg (Hyldbakk, E. / Sommerro, H.)         
  4. Ave Maria (Schubert, Franz) 
  5. Gabriels obo (Morricone, Ennio)      
  6. Våren (Grieg, Edvard)           
  7. Ved Rondane (Grieg, Edvard)           
  8. Time to say goodbye (Sartori, F. / Quarantotto, L.)

Eksempler på nye sanger på listen 

Her Kommer Vinteren (Jokke & Valentinerne)
Bird on a Wire  (Leonard Cohen)
Circle of Life (Elton John)
Min første kjærlighet (Jan Teigen)
Heart of Gold (Neil Young)
I am waiting (Roling Stones)
Run (Snow Patrol)
See You Again (Wiz Kalifa)
Tyven, Tyven (DumDum Boys)
You really got me (The Kinks)

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa