torsdag, 24 oktober 2024 14:41

Mann i 70-årene meid ned av ruset tenåring på el-sparkesykkel på Søndre torg

Mann i 70-årene meid ned av ruset tenåring på el-sparkesykkel på Søndre torg Foto: Frank Tverran

Torsdag ettermiddag ble en mann i 70-årene påkjørt av en el-sparkesykkel på Søndre torg i Hønefoss. Politi og ambulanse rykket raskt ut til stedet, og mannen var ved bevissthet da nødetatene ankom. Han ble fraktet til sykehus for videre undersøkelser, men det er foreløpig usikkert hvor alvorlige skadene er. Sparkesyklisten fremstår som ruset og blir anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Denne ulykken setter nok en gang søkelys på utfordringene som oppstår når fotgjengere og rasktgående el-sparkesykler deler samme områder i bybildet. Selv om el-sparkesykler har blitt et populært og praktisk fremkomstmiddel, særlig i byer, har de også medført en rekke nye trafikksikkerhetsproblemer.

Økende fare for fotgjengere

I byer som Hønefoss ser vi stadig flere el-sparkesykler i gatene, noe som gir økt risiko for ulykker, spesielt på områder som torg og fortau der fotgjengere normalt føler seg trygge. Mange av el-sparkesyklene kan oppnå hastigheter på opp mot 20-25 km/t, og i kombinasjon med trang plass og varierende trafikkregler, kan dette skape farlige situasjoner for myke trafikanter.

For eldre personer og andre utsatte grupper som barn og mennesker med nedsatt syn eller bevegelighet, kan det være ekstra vanskelig å reagere raskt nok når en el-sparkesykkel kommer i høy hastighet.

Statistikk over el-sparkesykkelulykker

Ifølge tall fra Statens vegvesen og Transportøkonomisk institutt har antallet ulykker med el-sparkesykler økt betydelig de siste årene. I 2023 ble det rapportert over 1200 ulykker relatert til el-sparkesykler i Norge. Av disse ble omtrent 300 personer alvorlig skadet, og det har også vært flere dødsfall som følge av slike ulykker. Mange av disse hendelsene skjer i byområder med tett befolkning, der både fotgjengere og andre trafikanter deler veibanen med el-sparkesyklene.

En stor andel av ulykkene skjer på grunn av høy fart, uoppmerksomhet eller manglende bruk av hjelm og annet sikkerhetsutstyr. I tillegg har mange el-sparkesykkelbrukere liten eller ingen erfaring med å manøvrere kjøretøyet, noe som kan gjøre dem uforutsigbare i trafikken.

Tiltak for økt sikkerhet

For å redusere faren for ulykker, er det nødvendig med en kombinasjon av tiltak. Strengere regulering av hvor el-sparkesykler kan brukes, for eksempel å forby dem på fortau, kan være et viktig steg. Det har også vært foreslått innføring av hastighetsbegrensninger i områder med høy fotgjengertrafikk, samt bedre opplæring for brukerne av el-sparkesykler.

En annen løsning kan være å tilrettelegge egne felt for el-sparkesykler, slik at de i mindre grad må dele areal med fotgjengere. Samtidig kan informasjon om farene ved å bruke el-sparkesykkel i tettbygde strøk bidra til økt bevissthet blant brukerne.

Viktigheten av forsiktighet

Ulykken på Søndre torg er en påminnelse om at både fotgjengere og el-sparkesyklister må være oppmerksomme og ta hensyn til hverandre. Mens teknologien utvikler seg og nye transportmidler blir en del av bybildet, er det viktig å finne balansen mellom effektiv mobilitet og trafikksikkerhet.

Sist redigert torsdag, 24 oktober 2024 19:27

Andre saker å lese

Mann i 70-årene meid ned av ruset tenåring på el-sparkesykkel på Søndre torg…

24-10-2024 Nyheter AI-prompt: Frank Tverran - avatar AI-prompt: Frank Tverran

Mann i 70-årene meid ned av ruset tenåring på el-sparkesykkel på Søndre torg

Torsdag ettermiddag ble en mann i 70-årene påkjørt av en el-sparkesykkel på Søndre torg i Hønefoss. Politi og ambulanse rykket raskt ut til stedet, og mannen var ved bevissthet da...

Les mer i RingeriksAvisa

Høye hastigheter på Hadelandsveien

24-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Tre førere fikk i går forenklet forelegg for å ha kjørt for fort i en 60-sone på Hadelandsveien. Høyeste målte hastighet var 74 km/t.

Les mer i RingeriksAvisa

Bilbrann ved Ullerål – årsaken fortsatt uklar

24-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En bilbrann ble meldt i går ettermiddag ved Ullerål, men årsaken til hendelsen er fortsatt uklar.

Les mer i RingeriksAvisa

Motorsykkel i mer enn 130 på Jevnaker

24-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En MC-fører i 30-årene har fått sitt førerkort beslaglagt etter å ha kjørt i 131 km/t i en 90-sone på E16 ved Jevnaker. Det ble også foretatt bakhjulskjøring. Mannen blir...

Les mer i RingeriksAvisa