mandag, 23 mai 2016 11:24

Tor Jonsson-året 2016

Skrevet av

Tor Jonsson var småkårsfolket sin dikter og talsmann. I år er det 100 år siden han ble født. I Lom, hvor han var født og oppvokst, feires dikteren i hele år.

tj ordforer
Ordfører Bjarne Eiolf Holø (SP) la ned blomster på den renoverte plassen (Foto: Frank Tverran)
Jubileumsåret ble åpnet med en reåpning av Tor Jonssons plass foran rådhuset i Lom. Denne hadde nå fått en skikkelig utforming etter å ha gått for lut og kald vann noen år. Deretter var det en vandring fra sentrum og opp til "Stusslegstugu" som Tor Jonsson kalte sitt oppvekststed.

tj haavar teigen
Håvar Teigen hadde mye på hjertet. Her med TJs logo på T-skjorta. (Foto: Frank Tverran)

Selve festforestillingen i kulturhuset Utgard senere på kvelden var den offisielle åpningen av Tor Jonsson-året. Leder av Tor Jonsson-laget, Håvar Teigen, måtte innrømme at Tor Jonsson-året allerede var igangsatt et par andre steder i landet uten at dette var koordinert med lokale krefter. Slik er det når dikteren ikke bare er lokal men også nasjonal kjendis.

Andreas Hompeland holdt en fortreffelig festtale hvor han i kjent stil fikk fram sine presise synspunkter og betraktninger omkring dikteren.

Jubileumsbandet "Tor Jonsson Orkester" framførte deretter Hildegun Hovde og Aslak Brimis flunk nye musikk til Tor Jonssons tekster. I løpet av den 2 timer lange konserten, hvor også Lom spelmanslag deltok, fikk vi ta del i ukjente og kjente tekster. "Når du er borte" - som er godt kjent fra før- hadde også fått ny melodi.

Under konserten var det også høyttalerleste dikt med stemmen til Sigmund Bråtet.

Også en gjeng tilreisende ringerikinger hadde stor glede av denne dagen, som endte med en jubileumsmiddag på Fossheim.

Du kan lære mer om Tor Jonsson her.

tj konsert
Fra konserten i Utgard (Foto: Frank Tverran)

 

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa