mandag, 23 mai 2016 13:25

Dette mener innbyggerne om kommunesammenslåing

Skrevet av

I perioden 2. til 13. mai ble 800 innbyggere i Ringerike kommune kontaktet via telefon og stilt noen spørsmål om kommunereformen. 52 % av de spurte mener Ringerike bør slå seg sammen med en eller flere kommuner. De eldste er mest positiv til sammenslåing.

Hovedfunnene i undersøkelsen er:

52 prosent mener Ringerike kommune bør slå seg sammen med én eller flere kommuner. Personer med høyskole- eller universitetsutdanning mener dette i størst grad, mens personer med grunnskoleutdanning i større grad enn øvrige grupper mener Ringerike bør bestå som egen kommune. De under 30 år er i mindre grad enn øvrige aldersgrupper for sammenslåing.

62 prosent kjenner til at kommunen samarbeider med én eller flere nabokommuner om tjenester og oppgaver. De mellom 50 og 69 år, samt de med utdanning fra høyskole eller universitet, kjenner i størst grad til dette.

50 prosent er positive til sammenslåing med Hole og Jevnaker. De under 30 år og de med grunnskoleutdanning er mest negative, mens de høyest utdannede er mest positive.

Av ulike formål med kommunesammenslåing, vurderes god kvalitet på kommunale tjenester som viktigst, mens kort avstand til slike tjenester vurderes som minst viktig.

68 prosent synes det er viktig med kort avstand til helsetjenester i en eventuell ny kommune. Mange mener også det er viktig med kort avstand til skole- og fritidsordning, pleie og omsorg i institusjon, barnehagetilbud og kollektivtransport (30-47 prosent), mens kort reisetid til Rådhuset, barnevern og tilbud innen kultur og fritid er mindre viktig (11-21 prosent).

57 prosent ville ha stemt «ja» til sammenslåing av kommunene Hole, Jevnaker og Ringerike ved en folkeavstemning i dag, og 28 prosent ville stemt «nei». Syv prosent ville ikke ha stemt, mens åtte prosent oppgir «vet ikke». En signifikant høyere andel menn enn kvinner ville ha stemt «ja», og andelen med høyskole- eller universitetsutdanning som ville stemt «ja», er høyere enn andelen i øvrige grupper.

Les hele rapporten her


Kilde: Ringerike kommune

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa