Oppdatert 22.01.2018

Med jobb i Spania

Tonje trives i varmen Foto: Frank Tverran Tonje trives i varmen

Tonje Lunde Tverran (26) kan se tilbake på over to år med jobb helt syd i Spania. Etter å ha fullført en bachelor i administrasjon og ledelse ved universitetet i Bergen, jobbet hun et snaut år som butikkselger med pendling mellom Hønefoss og Oslo. Da tok lysten til å oppleve noe annerledes overhånd.

Tonje pakket kofferten og leide en leilighet i Fuengirola syd for Malaga sammen med en tidligere bekjent fra Bergen. Venninnen hadde jobb, men det hadde ikke Tonje.

For 14 år siden spådde man at det ville bli 100.000 arbeidsplasser i callsenter-bransjen i Norge. Slik ble det ikke. Nå er det 4000 igjen. Resten er i utlandet. Og det var denne bransjen Tonje kom seg inn i. Hun begynte "på gulvet", men med relevant utdanning og interesse for oppgavene, avanserte hun etter hvert til teamleder.

- Vanskelig uten nettverk

Tonje har opplevd mye på de drøyt to årene hun har bodd i Spania. Alt fra brann til plagsomme naboer.
- Det er når du står ute på gata med alle eiendelene dine i en bærepose, at du forstår hvor viktig det er med nettverk, sier Tonje. Det neste boforholdet ble heller ikke som forventet, men nå er hun fornøyd med leilighet bare 100 meter fra stranda i Los Boliches - det eneste området i Europa med subtropisk klima.

- Ikke alle passer

- Vi har mange dyktige folk i vårt callsenter, men enkelte kan ha tanker om en slags utvidet ferie og konsentrerer seg ikke nok om selve jobben. Disse blir som regel ikke lenge og det kan av slike eller andre grunner bli en del turnover, sier Tonje.

- Strenge regler

- Regelverket i Spania er EU-tilpasset og lovene omkring ansettelsesforhold har mye til felles med norsk lovgivning. Så lenge du gjør jobben din skikkelig, har du en sikker arbeidsplass. Men vi følger selvfølgelig svingningene i markedet og måtte nedbemanne noe da interessen for Tyrkia sank. Nå har vi nye markeder og pilen peker oppover igjen.

Anbefaler utenlandsopphold

Tonje anbefaler de som har anledning, til å ta jobb i utlandet en periode. Hun gir gjerne et par gode råd til de som ønsker å prøve seg. Selv har hun ikke tenkt seg til Norge med det første.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20