mandag, 29 august 2016 10:27

Et godt norsk epleår

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Et godt norsk epleår Foto: frukt.no

Nordmenn er glade i epler og vi spiser dem gjerne hele året. I snitt 10,6 kg. per person. Bare i underkant av 10% av eplene vi kjøper er norske. I tillegg kommer epler fra egen eller naboens hage.

Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige land, tilpasset de lokale klimatiske forholdene. Det kommer nye varianter på markedet og gamle går ut. De saftige sortene som vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrkning og foredling. De vanligste norske sortene er Summerred og Aroma.

Når er eplene modne?

Mange er  usikre på når hageeplene egentlig er modne.

- Del eplet i to og se på kjernene, råder Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Når kjernene er blitt brune er eplet modent. Er de fortsatt hvite bør du la eplene henge litt lenger for å oppnå den optimale sødmen.

Årets eple- og fruktsesong har startet tidlig. Temperaturer over normalen både i mai og juni ga en tidlig start, og også nå i august har vi hatt fine temperaturer. I forhold til i fjor, som var et sent år, ligger vi tilnærmet 2 uker tidligere, og ca 1 uke tidligere enn normalt.

Høstingen av sorten Discovery starter nå i slutten av august, og vil komme på markedet i månedsskiftet august – september. Sorten Summerred vil være å finne i butikkene omtrent midt i september. Vi antar det vil være norske epler i butikker over hele landet rundt 20. september. Utviklingen er ganske lik i de forskjellige landsdelene. I butikkene kan vi kjøpe både utenlandske og norske epler.

Et godt norsk epleår

Den norske sesongen er i gang nå og vi vil antakelig finne norske epler i butikken ut november. Prognosen viser at vi vi får et ganske godt norsk epleår. På østlandet er det en middels avling, men på Vestlandet blir det meldt om gode avlinger. Spesielt gjelder det for sorten Aroma som kommer på markedet fra siste del av september.

Inviter til epleslang

Orker du ikke plukke alle eplene selv?

Inviterer venner og naboer på epleslang, lag eplefest, eller kontakt profesjonelle «epleslangere» for å plukke i hagen din. Da slipper du å ha dårlig samvittighet for at deilig frukt går til spille, noen blir glade for å få plukke og du slipper å rydde i halvråtne epler på plenen din utover senhøsten. Kok og mos, bak eller pakk pent ned i kasser.

Epler tåler godt oppbevaring dersom de har gode forhold. De bør ikke legges i plastpose, men pakkes i en kasse eller en kurv.

Ta vare på eplene utover vinteren

Epler kan lagres i månedsvis hvis de ligger mørkt, kjølig og luftig. Tidlig høstede epler har en noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september.

Har du ikke mulighet til lagre eplene, så la deg friste av en av disse gode oppskriftene der epler er hovedingrediens:

Eplekake i langpanne – kan fryses i porsjonsstørrelser og tines etter behov. Smaker nydelig lunken med en liten kule vaniljeis til dessert eller til kaffekos.

Eplemos med kanel – er deilig til desserter, å frokostkorn, på havregrøten eller på skiva. Lag hjemmelaget eplemos i pene små glass og gi det bort i julegave. Hyggelig å gi og hyggelig å få.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Mer i denne kategorien « Endelig Flere druknet i Buskerud »

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa