Oppdatert 20.01.2018

Her tar de ikke kontanter

Her tar de ikke kontanter Foto: NITAR / Frank Tverran

Her kan de oppbevare narkotiske stoffer, men ikke kontanter. Kontanter kan gå utover sikkerheten til de ansatte. Forbrukerrådet har nå sett nærmere på sykehusenes praksis.

Forbrukerrådet har den siste tiden fått henvendelser fra pasienter som nektes å betale med kontanter på sykehus. De får i stedet med seg en faktura med høyt gebyr.

— Sykehusenes betalingspraksis er urimelig for de pasientene som tvinges til å betale fakturagebyr fordi de ikke får betalt på noen annen måte, sier fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Noen av pasientene som ikke har mulighet til å betale på annet vis er gjerne allerede sårbare forbrukere. For eksempel rammer praksisen eldre og asylsøkere, som ikke har mulighet til å opprette egen nettbankbasert betalingsordning

Verst for de som trenger det mest

De pasientene som er avhengig av å jevnlig benytte seg av helsetjenester blir hardest rammet av fakturagebyrene. Pasienter som er kronisk syke og avhengige av å betale kontant vil kunne ende opp med langt tynnere lommebok.

— Når antallet fakturaer blir mange, vil kronisk syke kunne sitte igjen med et betydelig samlet gebyrbeløp, sier Vie.

Ulovlig praksis

Forbrukerrådet mener sykehusenes betalingspraksis er ulovlig. Selv om det blir stadig mer vanlig å betale med kort eller via nettbank, er lovens utgangspunkt at man fortsatt skal kunne betale kontant hos betalingsmottaker.

— Dersom det av sikkerhetsmessige årsaker ikke lar seg gjøre å ha en kasse for kontantbetaling, må sykehusene gi pasientene muligheten til å betale på en kostnadsfri måte, for eksempel ved å gi ut en faktura uten gebyrer, forteller Vie.

Ikke kontanter på Ringerike sykehus

Ringerike sykehus er på mange måter en mønsterbedrift. Men å ha en forsvarlig kasse for oppbevaring av kontanter, noe ethvert gatekjøkken er i stand til, se det greier ikke sykehuset.

- Vi har ikke tatt i mot kontanter siden før 2011, sier kommunikasjonsrådgiver i Vestre Viken HF, Odd Vegar Kandal-Wright til RingeriksAvisa. Han sier videre at siden de har et åpent sykehus, kan de ikke la ansatte få ansvaret for flere tusen kroner.

- Men kan dere ikke ha en kasse sentralt i en ekspedisjon hvor folk betaler og deretter viser kvittering?

- Det må økonomisjefen svare på, svarer Kandal-Wright, som føyer til at det i 2011 kun var 5,5% av pasientene som betalte med kontanter.

Unntaksregelen om at man ikke må ta imot kontanter hvis det kan gå ut over egne ansattes sikkerhet, synes derfor å bli trukket langt av rene bedagelighetshensyn. Det bør ikke være farligere å oppbevare narkotiske stoffer enn kontanter.

Ved Ringerike sykehus legger de ikke på fakturagebyrer, men kundene må allikevel ut med betydelig gebyr dersom de betaler kontanter inn ved en bankskranke eller via brevgiro.

Sist redigerttirsdag, 14 februar 2017 08:56
  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20