onsdag, 12 april 2017 12:28

Venter storinnrykk i påskefjellet

Skrevet av

Norsk Folkehjelps mannskaper i påskeberedskap forbereder seg på en hektisk påskehøytid.

- Erfaringsmessig inntar påsketuristene fjellet for alvor på onsdag før påskehelgen, sier nasjonal beredskapsansvarlig i Norsk Folkehjelp, Vegard Standahl Olsen.

Norsk Folkehjelps mannskaper har vært i påskeberedskap over hele landet siden fredag, og hittil har det blitt rapportert inn 16 større og mindre hendelser. Sju av alarmene har vært leteaksjoner, og ni av hendelsene har vært skadde skiløpere som har trengt hjelp til å komme seg ned til bil eller ambulanse.

- Første del av påsken er den roligste, men vi har sjelden hatt så mye å gjøre før selve påskehelgen. Heldigvis har det vært få alvorlige hendelser, men vi har hatt ulykker der pasientene har hatt store smerter. Da er det godt å kunne hjelpe, sier Vegard Standahl Olsen.

Nord i landet er det fortsatt godt med snø, mens det sør i landet er svært varierende forhold. Mens noen lokallag har nøyet seg med hjemmeberedskap på grunn av sein påske og lite snø, er andre i full beredskap i fjellet og melder om fortsatt godt skiføre.

- Flere lokallag har brukt de siste dagene på å trene i området der de har base i påsken. Noen steder meldes det om utfordrende forhold hvis man skal ta seg rundt med scooter og redningsutstyr, og da er det viktig at mannskapene er forberedt på å takle disse forholdene hvis noe skulle skje, sier Standahl Olsen.

Ifølge varsom.no er det fortsatt farbar is på de fleste vannene i Troms og Finnmark, med unntak av vann der isen er svekket på grunn av reguleringer eller rennende vann under isen. Fra Nordland og sørover i landet har isen begynt å miste bæreevnen og er mange steder i ferd med å gå i oppløsning, med mindre man er høyt til fjells.

Snøskredfaren er justert til moderat i hele landet for onsdag og torsdag.

- Ved denne faregraden kreves kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem for å kunne ferdes trygt i skredterreng, som typisk er 30 grader eller brattere. I tillegg må man forvente lokale ustabile områder, sier Standahl Olsen.

Andre saker å lese

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

28-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

Skal man kjøre på hytta torsdag kveld, bør man være særdeles varsom. Det er ventet kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

28-03-2024 Nyheter NTB og Frank Tverran - avatar NTB og Frank Tverran

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

Mangelen på egg i enkelte norske butikker har ført til at nordmenn hamstrer egg også i butikkene rett over svenskegrensen.

Les mer i RingeriksAvisa

Bestefar kong Harald med familien på nytt foto

27-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bestefar kong Harald med familien på nytt foto

For første gang etter kong Haralds operasjon deler kongefamilien et bilde av familien på Instagram.

Les mer i RingeriksAvisa

OnsdagsQuiz

27-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her dagens quiz. Svarene finner du lengst nede på denne siden.

Les mer i RingeriksAvisa