Oppdatert 25.04.2018

På tide å pusse opp bunadsølvet!

  • Skrevet av Bjørklund
  • Publisert i Nyheter

Bunad og folkedrakter er ikke lenger bare et tradisjonsplagg, men nå også et trendplagg. Med stadig økende fokus på kvalitet, håndverk, tradisjoner og ikke minst kunnskap om produkter er det også naturlig at arvesølvet står mer i fokus enn på lenge.

- Vi merket enormt stor pågang før jul i fjor, i forhold til for bare noen få år siden når det gjelder bunadsølv. Det er tydelig at bunader er i vinden igjen, og sølvet som hører til trenger ofte å passes godt på, sier gullsmed Eva Lofthus.

Bunadsdrakten er mer moderne enn noen gang, og det gjelder for herrer og for damer. De ulike draktene har helt spesielle søljer og smykker avhengig av hvor de kommer fra, noe som medfører ulike behov for pussing og vedlikehold. Alt fra kniv- og knivslirer, beltespenner, mansjettknapper og søljer må holdes ved like, spesielt hvis det er arvesølv.

-Det aller meste kan ordnes i en av våre butikker. Ofte er det bare en puss eller enkle reparasjoner som skal til og dette kan de ansatte i butikk gi god hjelp og veiledning på, sier Lofthus.

Trenger søljen bare en puss har butikkene ulike varianter. Den enkleste er en klut som er rimelig og som gjør det enkelt å gjøre jobben selv. Dersom søljene behøver mer avansert behandling kan butikkene bistå med flere forskjellige behandlinger. De kan rense og pusse, men også reparere noen deler av søljene.

-Det er fort å glemme bunadsølvet med alt som skal ordnes til den store maifesten, men det er ganske stor pågang nå så det er greit å være tidlig ute!

Kjerringråd kan koste deg dyrt

Som gullsmed er Eva Lofthus opptatt av at søljene skal holdes i god stand og behandles riktig. Noe særlig tro på kjerringråd har hun ikke.

-La oss si det sånn at vi har fått inn en del smykker som det har vært forsøkt noen kjerringråd på. Det meste lar seg heldigvis ordne igjen, men det er synd hvis man nesten ødelegger flotte smykker og håndverk med kjerringråd, sier Lofthus.

Spesielt er dette viktig når det gjelder arvesølv. Da skal man huske på at dette er en produksjon fra sin tid, og at mange års bruk kan slite på smykket selv uten at det synes. Det lurt å sende det inn til en overhaling slik at alle spenner og bøyler sitter som det skal.


Du kan gjøre noe selv

For at smykkene skal vare så lenge som mulig er det også enkelte ting du kan gjøre selv. Det er viktig å huske på at smykkene må være hel tørre før du pakker de ned igjen.

-Du kan gjerne bruke en hårføner for å være helt sikker! Dessuten må du være forsiktig med å bruke en gummistrikk på posen rundt søljene. Den kan nemlig irre over på smykkene. Smykkene skal selvsagt ikke henge på bunaden mellom hver gang de er i bruk, men pakkes ned på et tørt sted.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20