Oppdatert 19.06.2018

Fortsatt 200 FM-sendere

  • Skrevet av NTB
  • Publisert i Nyheter
Fortsatt 200 FM-sendere Foto: NTB/Scanpix

Tusenvis av lyttere forlater de store radiostasjonene når de går fra FM til dab. Det er som ventet, sier forskningsleder.

Radiotall fra Kantar TNS viser at den såkalte FM-slukkingen har kostet de store kanalene mange lyttere. NRK P1 hadde 108.000 daglige lyttere i uken mellom 12. og 18. juni. I samme uke i fjor var tallet 123.000, skriver VG. I mellomtiden har de nasjonale kanalene blitt flyttet fra FM til dab i flere fylker, men ikke i den folkerike hovedstadsregionen.

– Overgangen fra FM-radioer til digital lytting, krever mye av brukeren. Vi ser en nedgang i regionene der FM-nettet slukkes – like etter slukkingen. Men vi ser også at lytterne kommer tilbake etter hvert, sier fungerende radiosjef Ole Jan Larsen i NRK. Han påpeker også at det er flere kanaler å velge i på dab og at det derfor er naturlig at de største kanalene går noe ned.

Larsen får følge av Knut-Arne Futsæter, som er forskningsleder for medier i Kantar TNS. Han synes ikke det er grunn til å fortvile over nedgangen i lyttertall, dekning og lyttetid for de største radiokanalene.

– Dette er som forventet, også mye på grunn av de mange nisjekanalene som spiser en større del av kaken.

FM-slukkingen omfatter foreløpig bare de nasjonale FM-kanalene slukkes. Snaut 200 lokalradiostasjoner får fortsette å sende i det gamle nettet ut 2021.

(©NTB)

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20