videofilm nitar

Oppdatert 17.11.2018
A+ A A-

Dømt etter å ha forsøkt å avsløre overgripere

  • Skrevet av Frank Tverran/NTB
  • Publisert i Nyheter
Her aksjonerte mannen i mars 2016 Foto: Frank Tverran Her aksjonerte mannen i mars 2016

Mannen som avslørte en mulig overgriper på hotell Ringerike i mars i fjor, er nå selv dømt til 75 dagers fengsel.

Den tidligere saken kan du lese om her. 26-åringen har forklart at han ville avsløre overgripere. Han opprettet falske profiler på flere nettsteder der han utga seg for å være unge jenter, melder NRK.

Flere menn tok kontakt med det de trodde var ei jente og tok initiativ til å møte henne. For 26-åringen var hensikten å konfrontere mennene med meldingene de hadde skrevet og få konfrontasjonen festet på film.

Han fikk hjelp av andre til å filme disse møtene. Flere filmer der menn ble identifisert, ble publisert i en Facebook-gruppe mannen hadde laget for å avsløre overgriperne. Tre menn er også blitt pågrepet av politiet etter møtet med 26-åringen.

Vold og trusler

Fem menn 26-åringen møtte anmeldte ham. Kongsberg og Eiker tingrett kom fram til at mannens handlinger var straffbare.

Filmene der mennene ble identifisert, ble spredt vidt på Facebook. En av filmene ble delt 17.000 ganger. For mennene har saken fått enorme konsekvenser, fremgår det av dommen.

To av mennene har forklart at de ble skilt etter dette. To har mistet kontakten med familien, og en har mistet jobben.

En av mennene har forklart at han en gang ble angrepet av en mann med balltre og en annen gang ble utsatt for trusler med en revolver rettet mot hodet.

Lynsjestemning

Retten mener 26-åringen ikke bærer ansvaret for alle disse konsekvensene.

– Det er imidlertid tiltaltes publisering med fullt navn og bilde som har ført til denne «lynsjestemningen», heter det i dommen.

– Tiltalte har fremholdt at han har hatt et aktverdig formål for å gjøre dette, men retten er gjennom dommen enig med påtalemyndigheten i at de fornærmedes rett til personvern må gå foran tiltaltes ytringsfrihet, sier aktor Sandra Mathisen Andreassen til NRK.

45 dager av fengselsstraffen er gjort betinget. 26-åringens forsvarer, Jørgen Mowinckel, sier 26-åringen er skuffet og vurderer å anke.  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20