videofilm nitar

Oppdatert 17.11.2018
A+ A A-

Bryne med runeinnskrift funnet ved Bispeborgen i Oslo

  • Skrevet av ntb
  • Publisert i Nyheter
Bryne med runeinnskrift fra Follobaneprosjektet. Oversiden har fem tydelige runer, der den siste er brukket av, og rune 2 er litt svakere enn de andre. Foto: Karen Langsholt Holmqvist / NIKU / NTB scanpix Bryne med runeinnskrift fra Follobaneprosjektet. Oversiden har fem tydelige runer, der den siste er brukket av, og rune 2 er litt svakere enn de andre.

Et lite bryne med runeinnskrift skapte stor oppstandelse da den ble funnet av arkeologer som jobber i anlegget til Follobanen.

Det lille stykket med slipt skifer ble funnet i det som var middelalderbyen i Oslo, rett vest for Bispeborgen.

– Funn av runeinnskrifter fra arkeologiske utgravninger er sjelden, og ryktet spredte seg fort blant de andre arkeologene, sier Kristine Ødeby som er feltleder og arkeolog ved utgravningene i Gamlebyen.

Det er bare funnet ett bryne med runer på i Norge tidligere. Det funnet er fra Bergen.

På brynet står runene æ, r, k, n, a. Men hva de betyr er ikke like enkelt å tyde. Runeekspertene ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har kommet fram til fire mulige tolkninger, som varierer fra navn på person til ord som «redd», «stygg» og «pine».

– Dette er nok ikke en skolert runerister, sier Karen Holmqvist, som er doktorgradsstipendiat hos NIKU og spesialist på runer.

Ifølge NIKU bidrar funnet til oppfattelsen om at runer var forholdsvis utbredt i samfunnet.

– Trolig er dette bare et litt haltende forsøk på å skrive et navn eller en annen nokså triviell innskrift på et bryne, skriver Ødeby og Holmqvist i et blogginnlegg om funnet.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20