banner web

A+ A A-

Norges første «kvinneutdanning» fyller 200 år

Det må som regel en jordmor til for å få en sånt knøtt ut i verden. I februar er det 200 år siden en egen utdanning for jordmødre ble opprettet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Det må som regel en jordmor til for å få en sånt knøtt ut i verden. I februar er det 200 år siden en egen utdanning for jordmødre ble opprettet.

I februar er det 200 år siden de første norske kvinnene gikk inn dørene ved Fødselsstiftelsen i Christiania for å utdanne seg til jordmødre.

Jordmorutdanningen var den første organiserte yrkesutdanningen for kvinner i Norge. «Den øvelse, der sætter dem i stand til at redde mange Mødres og Børns Liv», het det den gang i 1818.

Allerede i 1810 ble det ved lov bestemt at jordmorvirksomheten skulle utøves av kvinner med særskilt utdannelse. Fra 2001 er yrket regulert gjennom lov om helsepersonell. Menn fikk adgang til jordmoryrket i 1973, men hittil har få menn gjort bruk av adgangen.

I fjor var det 3.250 yrkesaktive jordmødre i Norge, ifølge SSB.

Jordmorutdanningen markerte også starten på det som etter hvert skulle bli Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som nylig ble omdøpt til OsloMet storbyuniversitet. Jubileet blir torsdag markert nettopp der med en fagkonferanse, samt med en mottakelse i Oslo rådhus.

  • SMS-tips: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20