fredag, 23 februar 2018 15:36

60 år med undulater og tropefisk Spesial

Skrevet av
Tom og Ove Olsen Tom og Ove Olsen Foto: Frank Tverran

Tom og Ove står fortsatt bak den samme disken på den samme adressen i Stangsgate 7 hvor foreldrene startet opp i 1958.

akvarium akvarium
Det begynte i det små (Foto: Irina)

Det begynte i "Militærblokka"

Det hele begynte da faren til Tom og Ove, Ola Olsen, var i Tysklandsbrigaden. Han fikk da se akvarier, noe som på den tiden ikke var så vanlig hjemme i Norge. Han skaffet seg da noen akvarier som fikk plass i bokhylla hjemme i blokka i Kirkegaten. Etter hvert som fiskene ynglet, ble det salg til venner og bekjente. Men etter hvert ble trafikken på døra så stor at Ola fikk leid lokaler i Stangs gate 7. Lokalene hadde før den tid vært lokalene til Fotohuset. Det var kona Jenny som sto i butikken.

AS Akvarium hadde sin første åpningsdag tirsdag den 25. februar 1958 og etter den første dagen kunne Ola Olsen telle opp kr 252,- i omsetning. Åpningstiden var fra 12-17 og på fredager fra 12-18.

En barndom med fugl og fisk

Tom Olsen minnes en barndom blant fisker og fugler.

- Bestemor hjalp også til i butikken. Og i alle sommerferiene reiste vi rundt med fugler og utstyr for salg, forteller Tom, som fra han var drøye 2 år var med mamma på jobb.

Butikken tilbød allerede fra første dag tropefisk og akvarier. De kunne skilte med i alt 20 forskjellige sorter tropefisk. Og selvfølgelig alt tilbehøret. Fra starten hadde de også undulater, kanarifugler og finker.

En lokal "dyrehage"

Et av barndommens minner fra 60-tallet var jo de mange besøkene til denne eksotiske hulen. Vi syklet fra Hønenjordet og hadde fått streng beskjed hjemmefra at vi måtte spørre om vi kunne få se på fugler og fisk - ikke bare storme inn. Og de snille damene bak disken sa aldri nei. Bare at vi måtte være stille. Og det var vi.

En moderne forretning

akvarium undulater
Undulater har alltid vært populære fugler (Foto: Meli)

Foretaket drives i dag av andre generasjon Olsen, som er brødrene Tom og Ove Olsen. I dag er ikke forretningen et aksjeselskap, men et ansvarlig selskap med navnet Hønefoss Akvarium.

Og hvor mange typer tropefisk har dere i dag?
- I dag er det et sted mellom 120 og 130 sorter, så dette har økt med årene, sier Tom.

Selger dere krypdyr?
- Vi har tarantell, skorpion og pinnedyr, men har ikke satset mye på slanger og øgler. Men vi kan skaffe dette på bestilling, sier Tom.

Mange klager i dag over sviktende handel, men hvordan er det mulig å drive en lønnsom forretning i en bakgate i Hønefoss sentrum i 60 år?
- Vi har konkurransedyktige priser hvor vi matcher kjedene, og vi har alltid lagt vekt på personlig service, sier Tom, som legger til at det er hyggelig å oppleve 3. generasjon kunder.

akvarium butikken
Butikken mangler ingen ting (Foto: Frank Tverran)

Sist redigert fredag, 20 september 2019 12:06

Beslektede artikler