fredag, 25 januar 2019 16:13

Vår nærmeste lokalradio

Skrevet av
Anders Taaje ved gammel og ny miksepult Anders Taaje ved gammel og ny miksepult Foto: Frank Tverran

Radio Randsfjord durer og går på FM-radioen 24/7. Mannen bak suksessen som alle dømte nord og ned, er Anders Taaje.

Mot alle odds holdt han stand da "alle" gikk over til DAB. Nå har han like mange lyttere i sitt nedslagsfelt som NRK P1. Radio Randsfjord har hele 22% daglig lytteroppslutning.

Tidlig ute

Anders Taaje er en pionér innen nærradio. Han var tidlig med i dette gamet, til å begynne med som produsent av reklame for forskjellige nærradiostasjoner. Men det hele begynte på Jevnaker. Det første firmaet het Jevnaker lokal-TV og video hvor Taaje ikke var med, men han ble etterhvert engasjert som reklameprodusent for dem. Det meste av kunnskapen og utstyret ble overtatt fra Telenor, som da hadde hatt et prøveprosjekt på Jevnaker. I 1989 startet Radio Hadeland, med Jevnaker Lokal-TV og Video som eiere, men dette ble slutt etter et snaut år.

På denne tiden hadde Anders Taaje lydstudio hjemme. Etter hvert fikk han også oppdrag med å produsere reklamen for andre nærradioer over hele landet. Da det ble slutt på Radio Hadeland, lurte Anders på om det var mulig å starte opp igjen en lokalradio for Hadeland. Og i juni 1991 kom han i gang med 148 aksjonærer på eiersiden, hovedsaklig fra næringslivet. Det var på denne tiden det første datastyrte utstyret kom på markedet og det var en milepæl da radioen kunne gå uten at det var folk i studio.

Gikk lei

I 2012 var han lei det hele og ville selge. Han hadde også en kjøper, men da det ble krøll med finansieringen, ble han fortsatt sittende med radioen. DAB-radioen var på full fart inn og omsetningen sank. Det var en tung dag da han måtte si opp sine to programledere.

Ny giv

Anders stokket kortstokken og la kabalen på nytt. Denne gangen med automatiserte og fjernstyrte rutiner. Etter hvert som NRK kvittet seg med FM-utstyr, skaffet Anders seg det samme utstyret for en svært billig penge. Det meste av det tekniske utstyret er samlet i lokalene på Gran.

Men via internett kan radioen styres fra hvor som helst på kloden.

Ikke DAB

- Vil du etter hvert følge etter med DAB?

- Nei, DAB blir altfor kostbart. Vi har rundt 40.000 lyttere, og selv med 1 million lyttere er det vanskelig å reklamefinansiere en DAB-radio.

Varsler trafikanter

- Fordi vi har så mange lyttere på veien, holder vi nå på med å installere et system hvor alle nødetatene kan ringe et hemmelig nummer, taste inn en kode, og snakke direkte på radioen. Dette har tatt lengre tid enn planlagt, bl.a. fordi vi er de første i verden som prøver oss på akkurat dette opplegget. Jeg håper å ha dette klart i løpet av kort tid, og er spent på hvordan dette vil virke, avslutter Anders.

Som fortsatt kjører torsdagsbingoen som manuell radio.