tirsdag, 29 januar 2019 09:27

John Fredriksen går inn med penger i Norwegian

John Fredriksen går inn med penger i Norwegian Foto: Frank Tverran

Norwegian har hentet inn tre milliarder kroner i egenkapital via en emisjon for å styrke finansielle stabilitet. Blant dem som går inn, er John Fredriksen.

Innhentingen av egenkapital skjer via en garantert fortrinnsrettsemisjon, opplyste selskapet tirsdag morgen.

– Norwegian har vært gjennom en lengre periode med kraftig ekspansjon. Veksten vil nå avta, og selskapet vil ha et økt fokus på å redusere kostnader og investeringsforpliktelsene. Gjennom fortrinnsrettsemisjonen vil selskapets balanse styrkes, og selskapet vil ha økt fleksibilitet til å støtte denne utviklingen fremover, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

– Vi er meget godt fornøyd med at våre største aksjonærer støtter Norwegians planer og strategi i et stadig mer konkurranseutsatt marked. Nå skal vi konsentrere oss om å optimalisere vår internasjonale virksomhet og redusere kostnader for å øke lønnsomheten, sier han videre.

Kostnadskutt

Samtidig legger flyselskapet fram en rekke tiltak for å kutte kostnader. Blant annet omfatter det salg av fly og mulig etablering av et nytt eierselskap for deler av flyparken, utsettelse av flyleveranser, kostnadsprogrammet #Focus2019 med mål om kostnadsreduksjon på minst to milliarder kroner i 2019, optimalisering av basestruktur og ruteprogram og kompensasjon fra motorprodusenten Rolls-Royce knyttet til problemer på Dreamliner-flyene.

Emisjonen skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling 19. februar. Selskapets presentasjon av fjerdekvartalsresultatet 2018 fremskyndes til 7. februar.

Milliardtap i 2018

Ifølge Dagens Næringsliv er en av dem som går inn med penger, skipsreder og investor John Fredriksen.

Samtidig med meldingen om emisjon kom informasjonen om at Norwegian hadde et driftsresultat (EBIT) på minus 3,8 milliarder kroner i 2018, ifølge avisa.

Til E24 sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs at han mener en emisjon er en bra løsning for Norwegian. Han ser det som positivt at John Fredriksen er blant dem som deltar.

– Jeg synes dette høres fornuftig ut, sier Elnæs.

Norwegian-aksjen har det siste året falt nærmere 40 prosent, og den ble mandag ettermiddag omsatt for 141,05 kroner.

Andre saker å lese

Narvik og Comet Halden klar for eliteserien - Ringerike ned

28-03-2024 Sport NTB - avatar NTB

Narvik og Comet Halden klar for eliteserien - Ringerike ned

Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

Les mer i RingeriksAvisa

TorsdagsQuiz

28-03-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Svarene på dagens quiz finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

28-03-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Meteorologene varsler kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge torsdag kveld

Skal man kjøre på hytta torsdag kveld, bør man være særdeles varsom. Det er ventet kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge.

Les mer i RingeriksAvisa

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

28-03-2024 Nyheter NTB og Frank Tverran - avatar NTB og Frank Tverran

Hamstrer egg i Sverige - men i Hønefoss er det egg nok

Mangelen på egg i enkelte norske butikker har ført til at nordmenn hamstrer egg også i butikkene rett over svenskegrensen.

Les mer i RingeriksAvisa