RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 18.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Dobbelt Guldbagge til svensk Utøya-dokumentar

  • Skrevet av ntb
  • Publisert i Nyheter
Regissør Carl Javér og kunstnerisk produsent Peter Lange med de to prisene for dokumentaren «Rekonstruktion Utøya». Foto: Anders Wiklund / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix Regissør Carl Javér og kunstnerisk produsent Peter Lange med de to prisene for dokumentaren «Rekonstruktion Utøya».

«Grensen» ble den store vinneren med seks priser da den svenske filmprisen Guldbaggen ble delt ut mandag. En dokumentar om Utøya fikk to priser.

Det kom ikke som noen overraskelse at «Grensen» høstet mye heder og ære under mandagens prisutdeling. Med ni nominasjoner var filmen soleklar favoritt, og den tangerte rekorden for flest priser på ett år. Før Guldbagge-gallaen har filmen blant annet vunnet Un Certain Regard i Cannes og Kritikerprisen i Haugesund.

I tillegg til å bli beste film, fikk Eva Molander og Eero Milonoff prisene for henholdsvis beste kvinnelige hovedrolle og beste mannlige birolle. I tillegg vant filmen i kategorien for klipp, effekter og lyddesign. «Turist» er den eneste andre filmen som har vunnet seks Guldbagger på samme kveld; det skjedde i 2015.

«Goliat» fikk fire priser, mens dokumentaren «Rekonstruktion Utøya» vant i to kategorier: beste dokumentar og beste regi.

Det var et lite knippe norske nominasjoner på årets svenske filmfest, men ingen av dem nådde helt opp. Maria Bonnevie og Henrik Rafaelsen var nominert for sine biroller i «Unge Astrid», mens Gaute Storaas var nominert for originalmusikken til barnefilmen «Halvdan Viking».

  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.