RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 18.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

17.mai-komitéen har enevelde 17.mai

Her 17.mai-komitéen i 2016 Arkivfoto: Frank Tverran Her 17.mai-komitéen i 2016

17.mai-komitéen står for kommunens desidert største arrangement. I alle fall når det gjelder antall tilskuere.

Tynt mandat

Da vi etterspurte hvilket mandat 17.mai-komiteen hadde fått fra våre folkevalgte, fikk vi følgende svar fra politisk sekretariat i Ringerike kommune:

"Det foreligger ikke mandat for 17 mai komiteen pr i dag  annet enn å holde seg innenfor politivedtektene og budsjett og sørge for at feiringen blir gjennomført med korps og barnetog og tilstelninger på dagen."

Allikevel viser det seg at 17.mai-komiteen har en viss rådighet over nasjonaldagen. I "Reglement for bruk av Søndre Torv og gågatene i Hønefoss", vedtatt av Ringerike kommunestyre den 28.6.2012, heter det:

"17.mai-komiteen disponerer hele gågateområdet på 17.mai."

En slik særbestemmelse går alltid foran generelle bestemmelser. Men allikevel må denne regelen tolkes slik at de ordinære reglene for leie av plass gjelder, men først etter at 17. mai-komiteen har sagt ok. At komitéen "disponerer hele gågateområdet" forstår vi som en arealdisponering.

Problematiske forbehold

I den utstrekning det har vært problemer med 17.mai-komitéens bifall til leie av plass 17.mai, har det dreid seg om hva den utleide plassen skal inneholde.


Ulik behandling?

Når det gjelder saker om skjenking har det tidligere år vært ulik behandling basert på 17.mai-komitéens uttalelser. 17.mai-komitéens "vedtak" ser da ut til å ha blitt fulgt slavisk av Rådmannen.

Det korrekte må være at 17.mai-komitéen gir sin anbefaling til vedtaksførende organ. Hva om vi får en 17.mai-komité bestående av innbitte avholdsfolk?


Bedre arbeidsforhold

17.mai-komitéen nedlegger et stort arbeid i ukene før nasjonaldagen. De fortjener derfor en bedre behandling enn en setning i gågatereglemetet. Det bør lages et eget reglement for 17.mai-komitéen med tydelige regler for når de kan fatte selvstendige vedtak og når de kan avgi uttalelser til et vedtaksført organ.

Komitéens mandat bør også gjelde hele ruten for barnetog og russetog og ikke begrenses til gågateområdet. I dag disponerer f.eks. 17.mai-komitéen hele Søndre Torg, men ikke Nordre Torg.

- Slik som saken er beskrevet, bør det utarbeides klarere retningslinjer for 17.mai arrangementet. Dette vil klargjøre hvem som har ansvaret for hva. Det vil gjøre det enklere også for de som ønsker  servering, salg eller aktivitet, sier kommunestyrerepresentant Runar Johansen (H) i en kommentar til RingeriksAvisa.


17.mai-komiteen i Ringerike 2019 består av:

Viera Rozmara-Frydenlund, leder         
Eli Johanne Ruud             
John Andreas Bakken
Parviz Salimi
Tom Ragnar Berg
Jorun Askilsrud
Cecilie Myklebust Helle

Budsjett: kr 96.000

Sist redigertsøndag, 12 mai 2019 09:41
  • TIPS!: TIPS OSS: Send SMS til 97 59 55 20 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.