RingeriksAvisa 20 år

Oppdatert 18.09.2019
A+ A A-

Stilling ledig

:

Kusama-skulptur på plass på Kistefos

Yayoi Kusamas «Shine of Life», den største skulpturen av den populære, japanske «prikkekunstneren», ble søndag avduket på Kistefos-Museet på Jevnaker. Foto: Einar Aslaksen / Kistefos / NTB scanpix Yayoi Kusamas «Shine of Life», den største skulpturen av den populære, japanske «prikkekunstneren», ble søndag avduket på Kistefos-Museet på Jevnaker.

Nordens største verk av den populære «prikkekunstneren» Yayoi Kusama kom søndag på plass på Kistefos-Museet på Jevnaker.

Det er en stor, rød skulptur med hvite polkadotter som ble avduket – tronende i sitt eget vannspeil – av Japans ambassadør Masahiro Tauchi og Kistefos-eier Christen Sveaas.

«Shine of Life», som er verkets tittel, er laget spesielt for Kistefos og er inspirert av naturen, vannet og industrien rundt.

– Kusama er en ener i kunstverdenen, og vi er utrolig stolte av å kunne presentere et gedigent verk av henne på sesongåpningen i år, sier Kistefos-direktør Egil Eide.

«Shine of Life» er én av tre nye skulpturer som skal føye seg inn blant de over 40 verkene i skulpturparken. Det har tatt museet sju år å få til dette, har Eide tidligere opplyst.

Yayoi Kusama (født 1929, Japan) er anerkjent som en av verdens mest betydningsfulle kunstnere i moderne tid. Hun begynte å male bilder inspirert av hallusinasjonene sine i barndommen, og har gjennom sin 70 år lange karriere utviklet et unikt visuelt språk, umiddelbart gjenkjennelig over hele verden. Dette inkluderer hennes kjente polkadotter.

 Siden debuten på New Yorks avantgardescene på slutten av 50-tallet, har Kusamas kunstneriske univers utviklet seg kontinuerlig og omfatter konseptuell kunst, minimalisme, surrealisme og popkunst.

 Kusamas kunstnerskap dekker de fleste formidlingsformer, som maleri, installasjon, skulptur, video og performance. For Kusama handler kunsten om å utslette grensene mellom seg selv og omverden, kroppen og kunsten.

De seneste årene har Kusamas kunst skapt publikumsrekorder i USA, Europa, Asia, Latin-Amerika og senest i Skandinavia på Louisana Museum of Art i København, Moderna Museet i Stockholm og på Henie Onstad på Høvikodden.

Sist redigertsøndag, 26 mai 2019 23:00
NTB