mandag, 12 august 2019 08:02

121 kommuner har tapt til sammen 10.000 arbeidsplasser siden 2015

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Foto: Frank Tverran

Brorparten av veksten i private jobber skjer i storbyene, og Oslo er den suverene vinneren. Samtidig gikk 10.225 jobber i småkommuner tapt mellom 2015 og 2018.

Totalt ble 68.000 jobber skapt på fastlandet gjennom perioden, mens 9.000 jobber gikk tapt på sokkelen, skriver Nationen , som viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av de 68.000 jobbene ble hele 27.400 skapt i Oslo. Neste på lista er Ullensaker (2.861), Skedsmo (1.921), Trondheim (1.852) og Tromsø (1.722).

Jordbruk og banknæring er blant bransjene som fører til negativ utvikling i flest kommuner, mens det i mange enkeltkommuner er nedgang i oljebransjen som har størst påvirkning.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) framholder at det ikke er slik at det er enten distriktene eller byene som vinner.

– Basert på sentraliseringsindeksen til SSB er det ingenting som tyder på systematiske forskjeller mellom distrikt og by, men noen kommuner sliter med å skaffe arbeidsplasser i privat sektor, og den politiske debatten handler for lite om dette, sier han til Nationen.

Han viser videre til at mange distriktskommuner har opp mot 40 prosent vekst i perioden, mens det i Oslo var en vekst på 8 prosent.

Regjeringen får kritikk fra parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet for å ha kuttet i de regionale utviklingsmidlene. Isaksen kontrer med at midlene nå er flyttet over til samferdsel, forskning, utdanning og satsing på yrkesfag, som han mener er minst like viktig for bedrifter utenfor storbyene.

NTB

Andre saker å lese

Her destrueres vinterens veislakt

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Her destrueres vinterens veislakt

Folk som passerte en frysecontainer i Asbjørnsensgate torsdag kveld, ble møtt av et makabert syn. Kanskje en slik container burde vært plassert på et litt mer bortgjemt sted?

Les mer i RingeriksAvisa

Brann i Haugsbygd

18-04-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Brann og Redning skal brenne et hus i Gjermundboveien 39b fredag 19/4 fra kl.0900. De øver mannskapene på røykdykking. Det vil bli synlig røyk i området fra ca kl.0900 og ut...

Les mer i RingeriksAvisa

Ringerike Historielag: En Helt i Djevelens Brigade

18-04-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ringerike Historielag:  En Helt i Djevelens Brigade

Bli med på et fascinerende foredrag med Christopher Hals Gylseth, hvor han utforsker den utrolige historien til Finn Roll, en nordmann som forlot sitt hjemland for å kjempe mot nazistene...

Les mer i RingeriksAvisa

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

18-04-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Padelselskap anker etter Jacobsen-seier i retten

Just Padel Group (JPG) har bestemt seg for å anke dommen fra Agder tingrett der den tidligere skihopperen Anders Jacobsen ble tilkjent flere millioner kroner.

Les mer i RingeriksAvisa