mandag, 11 mai 2020 11:48

Manshaus-saken: Skuddene gikk av på hver side

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Statsadvokat Johan Øverberg er aktor under rettssaken mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett i Sandvika. Statsadvokat Johan Øverberg er aktor under rettssaken mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett i Sandvika. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den andre av de to muslimene som overmannet Philip Manshaus (22) i moskeen, fortalte mandag at de to avfyrte skuddene gikk på hver side av ham.

– Det flagret i buksebeinet, sa Mohammad Iqbal, som var i slutten av 70-årene da tiltalte angrep Al-Noor islamic Centre i Bærum lørdag 10. august 2019.

Hans venn Mohammad Rafiq (66) forsøkte da å overmanne angriperen. Han ga beskjed til Iqbal om at de måtte slå angriperen med noe i hodet. De var da begge klar over at det dreide seg om et terrorangrep, forklarte han.

– Da tok jeg våpenet og slo ham med det to ganger. Andre gangen tenkte jeg at om jeg slo ham mer ville politiet spørre om det, sa han og la senere til at terroristgen kunne jo dødd.

Jakka hans hang på veggen og ble truffet av skuddet. Den vil bli vist fram i retten.

Reiste til Pakistan

Etter angrepet holdt han seg hjemme i tre uker. Deretter dro han til Pakistan og ble der i fire måneder før han ba en av sønnene sine komme å hente ham.

Etter at han kom tilbake til Norge, er han fortsatt redd for å gå ut, fortalte han.

– Jeg sier at vi skal selge boligen og kjøpe bolig et annet sted fordi boligen er rett ved veien. Jeg har angst, og jeg er fremdeles engstelig. Om en bil stopper, får jeg angst. Dette har hatt stor effekt på meg, sa Mohammad Iqbal.

Kom for å be

Senere mandag forklarte den tredje som var i moskeen seg, norskafghaneren Mohammed Karim Rahimi (36). Han sa han kom for å be og spørre om en spesiell bønn.

Han fortalte at da han hørte det første skuddet, trodde han at det var en bil med motorproblemer på parkeringsplassen.

– Jeg tror det gikk noen sekunder, så kom et nytt smell og vinduene ble knust. Da ble jeg redd. Jeg tenkte det skjedde noe som var knyttet til moskeen og var redd for at noe skulle bli kastet inn, sa 36-åringen.

Philip Manshaus møter nå i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for drap på stesøsteren sin og for angrepet på moskeen. Rettssaken startet 7. mai og skal pågå fram til 26. mai.

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa