tirsdag, 23 juni 2020 19:06

Innsidetips: Slik sparer du strøm

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Strømselskapet ELEVO Norge deler sine beste tips til å spare strøm Strømselskapet ELEVO Norge deler sine beste tips til å spare strøm

Det skal så lite til: Med kun noen enkle grep kan du spare strøm. Det er bra, både for miljøet og lommeboka. ELEVO Norge deler sine beste innsidetips.

Få inn gode vaner

Hver eneste vinter går strømprisene i været, og det er nettopp på denne tiden av året at folk flest er opptatt av å spare strøm. Samtidig er det like viktig å ha gode vaner for strømforbruket resten av året. Ikke bare sparer du penger året rundt, du sparer også belastningen på miljøet.

Strømsparing handler først og fremst om å få inn gode vaner. For mange kan det også være aktuelt å gjøre større eller mindre investeringer i boligen, men det trenger ikke koste en formue å spare strøm. Poenget er jo å spare penger på sikt.

Strømselskapet ELEVO Norge deler derfor sine beste tips til å spare strøm, til gode for både miljøet og lommeboka.

Belysning med LED-pærer

Elevo strømGamle lyspærer bør skiftes ut med sparepærer eller LED-pærer. LED-pærer avgir ikke varme, og er derfor også et mer brannsikkert alternativ. Dimmebrytere gjør at du sparer strøm i områder hvor du ikke trenger full belysning og bør installeres i alle rom i huset. Da kan du også lyssette områder etter situasjon eller stemning.

Har du rom i huset som du ikke bruker så ofte? Når rommet ikke er i bruk bør lyset være avslått, varmen senket og døra være lukket.

Til områder utendørs kan du også kjøpe smarte LED-pærer som skrur seg av og på med tidsinnstilling, eller med bevegelsessensor. Dermed bruker du ikke unødvendig strøm.

Smart oppvarming

For de aller fleste er oppvarming den største kilden til strømforbruket, og her er det også mest å spare. For hver grad du senker varmen sparer du ca. 5% av oppvarmingskostnadene. De fleste klarer å leve 1 eller 2 grader kaldere uten å merke spesielt stor forskjell.

Gå til innkjøp av moderne panelovner med timer, som automatisk varierer mellom natt- og dagtemperatur. Slike ovner styres enkelt med app fra telefonen og forhåndsprogrammeres med ukesprogrammer.

Slik lufter du riktig

Fyrer du for kråka? Mange setter vinduet på gløtt for å lufte, og lar det stå slik hele dagen uten å være klar over at dette er en stor energityv. Skal du lufte på vinterstid, er det bedre å sette vinduene på full gap i fem minutter. Da lufter du raskt og effektivt - luften i rommet blir kjølt ned, mens møbler og vegger holder på romtemperaturen.

ELEVO Norge er strømleverandøren som ønsker å gjøre livet enklere for sine kunder. Flere gode råd fra ELEVO Norge: Slik arbeider du hjemmefra

Små investeringer for små budsjett

Oppgraderinger i boligen for et optimalt strømforbruk, trenger ikke koste skjorta. Her er noen enkle og rimelige energitiltak:

  • Har du ujevnheter rundt dører eller vinduer som gjør at det trekker? Fiks problemet selv med å sette inn tetningslister.
  • Er du en frysepinn? Legg tepper på kalde gulv og bytt til tykke vintergardiner og vinterdyne når været blir kaldere. Du sparer mer på å investere i varme tekstiler enn å overdrive oppvarmingen av huset.
  • Velg energieffektive alternativer etter hvert som du skifter ut hvitevarer, elektriske produkter og annet interiør.
  • Velg en strømleverandør med fornybar strøm for å minske belastningen på miljøet.

Større investeringer for større budsjett

Sjekk med kommunen din om det finnes tilskuddsordninger for energieffektiviserende tiltak der du bor. I Norge er det mulig å få støtte til:

  • Isolering av boligen
  • Utskiftning av fyr til rentbrennende vedovn 
  • Vannbåren varme basert på fornybar energi
  • Installering av varmepumpe
  • Ladestasjon til elbil

I tillegg er det flere kommuner som tilbyr støtteordninger for utnyttelse av sol- og vindkraft. Dette er større investeringer som krever et stort budsjett, men som du i lengden vil spare energi og penger på.

ELEVO Norge er strømselskapet for den pris- og miljøbevisste kunde. ELEVO står for “EL Evolusjon”. Som kunde av ELEVO Norge får du miljømerket strøm til en rimelig månedspris.

green points

 

Sist redigert tirsdag, 23 juni 2020 21:35
Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Betongsaging i Jevnaker

07-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Elite Betongsaging AS er egistrert med adresse Musemyrveien 2 i Jevnaker kommune. Aksjekapitalen er kr 30.000. Formål: Betongsaging, kjerneboring, riving, splitting av fjell. Daglig leder og styreleder er Brian Strands Petersson. Med...

Les mer i RingeriksAvisa

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

06-06-2023 Nyheter NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen - avatar NTB-Andreas Jakobsen og Stian Grythaugen

Datatilsynet: Strømming av barneidrett kan i praksis bli umulig

Datatilsynet mener strømming av barneidrett som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket.

Les mer i RingeriksAvisa

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

06-06-2023 Nyheter NTB - avatar NTB

Koronasertifikatet legges ned 30. juni

Fra 30. juni fjernes EUs koronasertifikat fra Helse-Norge. Årsaken er at ordningen blir opphevet.

Les mer i RingeriksAvisa

Snekkertjenester i Hole

06-06-2023 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Start Montering AS er et nytt firma registrert i Hole med en kapital på kr 30.000.

Les mer i RingeriksAvisa