onsdag, 12 august 2020 15:13

Europakartet blir rødere og statsministeren ber nordmenn gjenfinne dugnadsånden

Skrevet av NTB-Oda Ertesvåg
Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie (H), statsminister Erna Solberg (H) og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet under pressekonferansen om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag ettermiddag. Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie (H), statsminister Erna Solberg (H) og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet under pressekonferansen om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Erna Solberg (H) strammer inn på reiser til flere land og oppfordrer nordmenn til å jobbe sammen mot koronasmitten for å hindre at den kommer ut av kontroll.

– De siste ukene har smitten økt igjen. Bare hvis vi jobber sammen, kan vi kontrollere smitten. Vi vil ikke tilbake dit vi var i mars og april, og da må alle gjenfinne dugnadsånden i den tiden vi er inne i, sa hun på onsdagens pressekonferanse.

Statsministeren kom på pressekonferansen med en sterk advarsel nasjonalt etter at det flere steder i Norge har oppstått lokale smitte. Solberg sa at om man ønsker å beholde den friheten som nordmenn sammen har vunnet tilbake siden mars, teller innsatsen til hver enkelt.

– For at den gradvise gjenåpningen skal gå bra, må vi alle følge smittevernseglene, lød Solbergs formaning.

Flere røde land

På pressekonferansen strammet regjeringen inn på reiser til fem land og en rekke regioner i Sverige og Danmark som ikke lenger oppfyller helsemyndighetenes smittekrav.

Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen blir fra midnatt natt til lørdag 15. august røde. Også Færøyene og noen regioner i Sverige og Danmark er nå røde. I Sverige gjelder dette Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna. I Danmark gjelder det Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland. Alle regionene har passert 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de to siste ukene.

– Unngå reiser

Videre gjentok regjeringen oppfordringen om å unngå utenlandsreiser, og det ble klart at alle de grønne landene, blir gule.

– Så lenge vi har anbefalingen om å unngå unødvendige reiser, vil vi bare ha røde og gule land, påpekte Solberg.

Det vil ikke være karanteneplikt for de gule landene. Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

– Smittefaren på Systembolaget er ikke verdt prisen

På pressekonferansen gjeninnførte også regjeringen karanteneplikt for alle som har vært i nærkontakt med personer med koronasmitte, og det ble klart at den indre grensekontrollen forlenges i to nye måneder.

Selv om nye reiseråd og karantenekrav ikke trer i kraft før natt til lørdag, fraråder helseminister Bent Høie (H) på det sterkeste å ta en handletur til Sverige, hvor blant annet Värmland nå blir rødt.

– Risikoen for å bli smittet i køen på Systembolaget er ikke verdt prisen. Du risikerer å bli smittet, og du risikerer å smitte andre. Vi har behov for å redusere importen av smitte til Norge, slo helseministeren fast.

Pressekonferansen onsdag kommer etter at det i forrige uke ble registrert en kraftig økning i antall nye smittetilfeller her til lands og flere lokale smitteutbrudd. Ifølge Folkehelseinstituttet er det likevel for tidlig å konkludere med at de siste ukenes økning er begynnelsen på en stigende trend.

Ifølge FHIs ukesrapport, som ble lagt fram onsdag, er det Oslo som har det høyeste antallet smittede per 100.000 innbyggere, med et smittetall på 24,2 per 100.000 innbyggere.

Dette er koronatiltakene regjeringen la fram på en pressekonferanse onsdag:

  • Reiserådet der Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, forlenges fra 20. august til 1. oktober.
  • Ingen land kalles lenger «grønne» i regjeringens reiseråd. Alle land som til nå har vært grønne, blir «gule». Det blir ikke karanteneplikt for gule land.
  • Disse landene blir røde på smittekartet: Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen. Reisende herfra omfattes av karantenekrav fra natt til lørdag. Rødt blir også Færøyene og Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland i Danmark, samt de svenske regionene Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna.
  • Det skal etableres teststasjoner på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge. Det anslås at det bør opprettes 14 slike i første omgang. Testing er gratis og frivillig.
  • Karantenereglene endres. Karanteneplikten gjelder alle som har hatt nærkontakt med en smittet person – ikke bare husstandsmedlemmer.
  • Det etableres et nasjonalt smittesporingsteam som skal bistå kommunene ved store utbrudd, bidra til å håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og koordinere smittesporing på tvers av kommuner og fylker, samt på fly og skip.
  • Indre grensekontroll videreføres i ytterligere 60 dager fra 14. august.
  • Innstrammingen for cruisetrafikken forlenges med én uke. Skip med mer enn 100 personer om bord får ikke gå til land i norske havner eller på Svalbard.