onsdag, 07 oktober 2020 11:16

Byens perle på markedet

Skrevet av
Byens perle på markedet Foto: Tronrud Eiendom

Jo Sellæg har ikke uten grunn betegnet Hønefoss som jugendbyen på Østlandet. Det finnes en rekke perler rundt i byen som bekrefter dette. Nå er en av de aller største perlene til salgs; Grønlievillaen.

I et delikat 36-siders hefte blir vi vist rundt i den autentiske jugendvillaen.

I 1904 bygget bankbokholder Emil Haug sin ikoniske villa tett på Storelva i Hønefoss. Villaen ble bygget i den tidstypiske jugendstilen med mansardtak og karnapper, karaktergivende trekk som gjør at villaen fortsatt skiller seg ut den dag i dag. Interiørdetaljer som krysspostvinduer med småruter i øverste fag, fyllingsdører med rifflede eller glatte speil, dekorative utskjæringer og små gangvinduer med farget glass og blomstermotiver gjør stilen komplett.
I 1948 fikk Grønlievillaen sin tredje eier, og sitt navn, da den ble kjøpt av kjøpmann Martin Oddvar Grønlie. Villaen var i Grønliefamilens eie helt til Tronrud Eiendom kjøpte den i 1997.

Grønlievillaen ble benyttet av en gallerieier frem til 2019, og er godt tatt vare på.

Grønlievillaen er et ikon i Hønefoss og boligen er listeført av Ringerike Kommune som «høy verneverdi», noe som betyr at eksteriøret har høy verneverdi. Dette betyr ikke at den er fredet, men at særlig eksteriøret må ivaretas for ettertiden.

8,8 millioner - prisantydningen - er ingen upris for denne vakre og tradisjonsrike bygningen.

gronlie2

Fra interiøret. Foto: Tronrud Eiendom