tirsdag, 20 oktober 2020 07:56

Fare for glatte veier - to av ti skifter ikke dekk

Skrevet av
Fare for glatte veier - to av ti skifter ikke dekk Shutterstock-Tryg Forsikring

I natt kom den første snøen i store deler av Øst- og Sørlandet, og det er i formiddag ventet vinterføre på hovedveiene rundt Oslo. Det betyr glatte veier, og mange vil trolig legge om til vinterdekk i løpet av dagen. Men det finnes de som ikke kommer til å skifte dekk.

 – To av ti kjører faktisk med samme dekk hele året, i den tro at piggfrie vinterdekk er et slags universelt helårsdekk, noe det selvsagt ikke er. Har du kjørt med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren kan du være helt sikker på at sol og varme har påvirket gummien slik at dekket er langt unna å virke optimalt nå når kulda setter inn med snø, is og slaps på veiene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Forventer mange ulykker i dag

Det er i en spørreundersøkelse gjort av YouGov for Tryg at 22 prosent svarer ja på spørsmålet om de kjører med piggfrie vinterdekk hele året.

– Uansett dekk vet vi erfaringsmessig at det blir mange ulykker på veien de første dagene med snøfall. Mange bilister overraskes over glatte veier, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange i det lengste med å skifte til vinterdekk, til tross for at de vet at de risikerer å møte glatte veier. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke skodd med sommerdekk på vinterføre, sier han.

Kan komme 20 cm snø

Det er farevarsel for snø tirsdag for Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Oppland og Hedmark. I høyereliggende strøk kan det komme opp mot 20 centimeter snø de nærmeste dagene.

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 8. - 18. oktober 2019 gjennomført til sammen 1002 CAWI-intervjuer med personer 18+ år med bil i husstanden. På spørsmål «Kjører du med piggfrie vinterdekk hele året?» er svarene blant de som har bil i husstanden og førerkort: Ja 22%, Nei 77%, Vet ikke 1%.

Det er registrert vel 2.8 millioner personbiler i Norge, ifølge SSB.