torsdag, 11 mars 2021 14:28

Smitteregler i Ringerike: Dette gjelder til 8.april

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

Forskrift om midlertidige tiltak for å begrense smitte med covid-19 (koronavirus), Ringerike kommune, Viken

Hjemmel: Fastsatt av kommunestyret i Ringerike kommune den 11. mars 2021 med hjemmel i lov 5. august 1994 nr. 55 om vern mot smittsomme sykdommer § 4-1 første ledd.

§ 1. Formål og virkeområde

Forskriftens formål er å hindre eller begrense spredning av SARS-CoV-2 i perioder der smittetallene er stigende eller høye. Forskriften gjelder i Ringerike kommune.

Lokal forskrift kommer i tillegg til reglene i Helse- og omsorgsdepartementets forskrift 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften).

§ 2. Private sammenkomster

Det er ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster innendørs med flere enn 10 personer til stede. For private sammenkomster utendørs gjelder en begrensning på 20 personer. Covid-19-forskriften §§ 13b første og andre ledd, 13c første ledd og 13d første ledd, om henholdsvis krav til smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring, krav til avstand og krav til oversikt over deltakerne, gis anvendelse også for private sammenkomster.

Som «private sammenkomster» regnes enhver anledning der personer fra forskjellige husstander samles i private hjem, hager eller fritidsboliger. Som «arrangør» regnes den som er ansvarlig for gjennomføringen av sammenkomsten, herunder den som stiller sin bolig til rådighet.

§ 3. Innskrenking av deltakerantall ved arrangementer etter covid-19-forskriften

Ved arrangementer regulert i covid-19-forskriften § 13 første ledd bokstavene a til e er det ikke tillatt med mer enn 10 personer på innendørs arrangement, likevel 20 personer hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste plasser. Det gjøres unntak for begravelser og bisettelser hvor det er tillatt å være 50 person så fremt alle sitter faste, tilviste plasser.

For utendørs arrangementer regulert i covid-19-forskriften § 13 første ledd bokstavene a til e er det ikke tillatt med flere enn 50 personer, uavhengig av om det er faste, tilviste plasser eller ikke.

§ 4. Serverings- og skjenkesteder

Serverings- og skjenkesteder i Ringerike kommune kan holde åpent dersom de oppfyller kravene til forsvarlig drift ved serveringssteder som følger av covid-19 forskriften § 14a.

For de serverings- og skjenkestedene i Ringerike kommune som har anledning til å holde åpent i medhold av covid-19-forskriften, er det forbudt å skjenke alkohol.

Ringerike kommune kan stenge de serverings- og skjenkesteder som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift og kravene i denne bestemmelsen, jf. smittevernloven § 4-1 tredje ledd.

§ 5 Idrett, fritidsaktiviteter o.l.

Idrettshaller holdes stengt. Det gjøres unntak for breddeaktiviteter for barn og unge til og med 20 år, forutsatt at Helsedirektoratets veileder «Smittevern for idrett (covid-19)» følges, herunder kravet om at arrangøren skal ha oversikt over hvem som er til stede for å kunne bistå kommunen ved en eventuell senere smitteoppsporing. Turneringer og større arrangementer for barn og unge til og med 20 år er ikke tillatt. Med større arrangementer menes det arrangementer hvor mer enn to lag møtes.

Utendørs idrettsanlegg tillates holdt åpent. Helsedirektoratets veileder «Smittevern for idrett (covid-19)» skal følges. Garderobeanlegg skal holdes stengt.


Organisert idrett for voksne er ikke tillatt. Gruppeaktiviteter som korps, kor, dans og lignende for voksne er heller ikke tillatt. Som voksne regnes unge fra om med 20 år.

§ 6 Stenging av virksomheter

Treningssentre, solstudier og lignende steder skal holde stengt.

Bingohaller, bowlinghaller, motorsportsanlegg, spillehaller, lekeland og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter skal holde stengt.

Museer og kinoer skal holde stengt.

§ 7 Bruk av munnbind

Når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand, ut over kortvarige passeringer til andre enn husstandsmedlemmer, skal det brukes munnbind i butikker, i fellesarealene på kjøpesentre, i taxier, ved kollektivreiser, på serveringssteder, i tros- og livssynshus og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter. Plikten til bruk av munnbind gjelder ikke de som utøver fysisk aktivitet.

Plikten til å bruke munnbind i første ledd gjelder tilsvarende for ansatte steder hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand fra besøkende, jf. første ledd. Dette gjelder ikke ansatte på steder hvor det er iverksatt andre smitteverntiltak for de ansatte som bruk av visir, skillevegger o.l. i henhold til folkehelseinstituttets anbefalinger.

Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

§ 8. Leie av lokaler som brukes av skoler og barnehager er ikke tillatt

Utleie av skoler og barnehager, og lokaler som brukes av skoler og barnehager, er ikke tillatt.

§ 9. Generelt

Kommuneoverlegen kan endre forskriften ved å redusere omfang av tiltak tidligere dersom smittesituasjonen tillater det.

§ 10. Ansvar

Ringerike kommune påtar seg ikke økonomisk ansvar som følge av pålagte tiltak.

§ 11. Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft fra og med fredag 12. mars 2021 og gjelder til og med torsdag 8. april 2021.

Frank Tverran

Ansvarlig redaktør og skribent

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa