fredag, 22 oktober 2021 11:42

Hagesentre kan bli bøtelagt for ulovlig plantesalg

Skrevet av
Alaskakornell Alaskakornell Foto: Eli Fremstad

Miljødirektoratet vurderer å bøtelegge flere hagesentre etter at det er avdekket salg av ulovlige planter.

– Vi er overrasket over at vi fant de forbudte plantene. Vi hadde håpet vi ikke skulle finne dem, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for produkttilsyn i Miljødirektoratet til NRK.

Direktoratet var på tilsyn hos 22 aktører i Trøndelag og Møre og Romsdal. I Trøndelag hadde tre av disse en eller flere forbudte plantesorter.

Plantene det er snakk om, er alaskakornell, høstberberis og gravbergknapp. De to sistnevnte har vært ulovlige i Norge siden januar i år.

– Men forskriften om at disse skulle bli ulovlige i 2021 ble kjent allerede i 2016. Hagesentrene har hatt lang tid på å forberede seg, ifølge Veulemans.

Gravbergknapp har vært forbudt i fem år til alt annet enn bruk på tak. I alt 28 plantesorter er ulovlige i Norge. Årsaken er høy risiko for spredning og skade i naturen.

Miljødirektoratet har ikke inntrykk av at aktørene som ble tatt, brøt forskriften bevisst. De tre hagesentrene fikk umiddelbart pålegg om å destruere plantene.

– I tillegg vurderer vi å gi bøter, sier Veulemans.

Miljødirektoratet har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange av disse ulovlige plantene som er kjøpt, men det skal ikke være snakk om veldig mange.

Andre saker å lese

Borteseier for Hønefoss over Medkila

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hønefoss seiret 2-1 over Medkila på bortebane i 1. divisjon søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Lian og Ruden med rørleggerfirma

15-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Buskerud bad & rørservice AS er navnet på et nytt selskap med 30.000 i aksjekapital.

Les mer i RingeriksAvisa

Bilbrann ved Hensveien

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 15.30-tiden lørdag, tok det fyr i en bil på E16 utenfor Hønefoss. Det var brann i motorrommet og bilen sto parkert i en busslomme på E16. Politiet fikk lsukket...

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på KUBEN

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Lørdag like før klokka 15 var to personer involvert i en voldshendelse på KUBEN i Hønefoss. Det dreide seg om pengekrangel. Ingen kom alvorlig til skade, men politiet oppretter sak.

Les mer i RingeriksAvisa