torsdag, 16 desember 2021 14:00

Slik mener franske arkitekter det bør bli i Hjertelia

Skrevet av
Slik mener franske arkitekter det bør bli i Hjertelia Illustrasjon fra prosjektet

Annet hvert år kan kommuner i Norge gjennom en begrunnet søknad og med en oppfølgingsplan, be om å få delta i prosjektet Europan. Denne gangen hadde rundt 30 kommuner sendt inn søknader. Bare fire kommuner slapp gjennom nåløyet og fikk tilbud om å delta. Alle fire svarte positivt - en av disse var Ringerike kommune med det bynære området Hjertelia i Kragstadmarka.

Arkitektene bak forslaget er Axel Mak og Antoine Le Métayer. Samarbeidspartner har vært arkitekt Warren Louis-Marie. Arkitektene er tilknyttet Snøhettas kontor i Paris.

Du finner alle detaljene i forslaget her.
Bakgrunnen for forslaget finner du her.

Tegninger og andre detaljer fra prosjektet er også hengt opp på store plakater hos ByLab i Hønefoss sentrum.

– Ringerike kommune er veldig fornøyd med hvordan det vinnende arkitektteamet har løst oppgaven som de har valgt å kalle «Building the Ecotone». Ecotone er enkelt forklart en overgangssonene mellom tilstøtende samfunn eller områder der samfunn krysser.
Arkitektteamet har besvart oppgaven i henhold til utfordringene i oppdragsbeskrivelsen og til våre forventninger. Samtidig har de beskrevet forslag og løsninger som kan realiseres og som kan bygges ut steg for steg.
I Hjertelia ønsker vi å utvikle en ny form for naboskap hvor landbruk, dyrkingsprosesser og felles hushold kommer som et alternativ til spredt eneboligbebyggelse i landlige omgivelser, sier Knut Kjennerud fra Ringerike kommune i en kommentar til ByLab.

 Juryens kommentar

Prosjektet foreslår en sterk lineær organisasjon i åssiden for at bo og matproduksjon skal sameksistere. Byggede former med tett avstand veksler med åpne felt med produktivt landskap. Denne landskapsstrategien er ikke avhengig av noen estetikk, men er robust og åpen nok til å omfavne usikkerhet og legge til rette for en rekke utviklere og interessenter samt muligheter for endring over tid.

Det er en klar ambisjon om innovative byggeteknikker, nyutvikling og bærekraftig praksis ved å danne relasjoner med lokale bønder, akademiske forskere, industrien og medlemmer av publikum.

En annen styrke ved prosjektet er forslaget om klare faser, som starter med å gjøre stedet tilgjengelig til fots og på sykkel, for deretter å transformere den tradisjonelle skolen til et kreativt miljø for læring om bygging og forming etterfulgt av en felles innsats med å bygge og teste de første prototypene som del av en lokal og bredere konsultasjonsprosess.

Juryen var enstemmig i å utpeke "Building the Ecotone" som vinneren, da den overbevisende og kreativt engasjerer seg i både den ambisiøse sitebriefen og Europan-temaet Living Cities - Metabolic Vitalities and Inclusive Vitalities. Samtidig anerkjente juryen de logistiske utfordringene som ligger foran oss for å nå ambisjonene og behovet for en sterk evalueringsprosess underveis for å gjøre implementeringen økonomisk gjennomførbar.
Prosjektstrategien skiller seg ikke ut fra andre prosjekter ved at den fortettes samtidig som den etterlater grønne og produktive korridorer, men til sammenligning gjøres dette mye bedre og enklere.

smaahytter
Småhytter til ymse bruk er tenkt satt opp rundt omkring. Covid-inspirert?

Hva er Europan?

Europan er en idékonkurranse som samler europeiske byer og unge profesjonelle innen urban og arkitektonisk design (under 40 år). Konkurransen strekker seg over en toårsperiode der over 50 europeiske byer og over 2000 team er involvert. Bidragene bedømmes av nasjonale juryer sammensatt av spesialister innen arkitektur og byplanlegging.

Konkurransen har et dobbelt formål: den tilbyr byer og utviklere nye og innovative løsninger for lokal byplanlegging og utvikling og gir en mulighet for unge arkitekter til å få oppdrag ved å presentere nye ideer. Kombinasjonen av disse to funksjonene, skaper en plattform for videre utvikling og forskning på den videre utviklingen av det europeiske samfunnet.

..og Europan Norge?

Europan Norge er en ideell stiftelse som arrangerer Europan-konkurransen i Norge. Europan Norge ble grunnlagt i 2003 av Cornelius Brekke.

Styret i Europan Norge består av Bergen Arkitekthøgskole, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Design og arkitektur Norge og Norske Arkitekters Landsforbund. Det norske sekretariatet ledes av Kaleidoscope.

Europan Norge er finansiert av sine kunder og samarbeidspartnere, samt det norske Kulturdepartementet.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa