fredag, 07 januar 2022 07:52

Nordisk diett på 10.-plass

Skrevet av NTB-Mette Estep
Nordisk kosthold får poeng for å være balansert, variert, smakfull og bra for miljøet. Nordisk kosthold får poeng for å være balansert, variert, smakfull og bra for miljøet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordisk kosthold havner på 10. plass på U.S. News' liste over 40 kosthold: «Smakfull, sunn mat og bra for miljøet, men tidkrevende og upraktisk» er dommen.

«Den nordiske dietten» beskriver ifølge U. S. News kostholdet som anbefales i de nordiske lands nasjonale kostråd samt de siste års revolusjonerende utvikling for skandinavisk kosthold.

På nettstedets årlige ranking for 40 ulike kosthold og dietter faller nordisk kosthold fra niende til tiende plass, med en totalscore på 3,5 av 5.

– Det nordiske kostholdet krever en livsstil som åpner for at man vender tilbake til avslappede måltider med venner og familie, med vekt på sesongbaserte, lokalt produserte råvarer, kombinert med miljøbevissthet, forklarer ekspertpanelet bak vurderingen.

Luksus og komplisert

Det som trekker ned på amerikanernes vurdering, er at de anser nordiske prinsipper om å lage mat fra bunn, med minst mulig tilsetningsstoffer og sprøytemidler, sanking fra naturen og kortreist i miljøvennlig emballasje, for å være upraktisk og tidkrevende.

– Dens vekt på lokal og økologisk mat gjør dietten til en «luksusdiett,» ifølge en ekspert, som legger til at den «bare er enkel å følge for noen som ikke bare har tid og penger, men en interesse eller til og med en lidenskap for matlaging.»

Nordisk kosthold havner dessuten helt nede på 32. plass på lista over anbefalte dietter for dem som vil fort ned i vekt.

Men om man ikke blir tynn på et blunk, er den iallfall udiskutabelt sunn, smakfull og bra for miljøet. På underrankingene for «beste plantebaserte diett» og «best diett for sunt kosthold» havner nordisk kosthold på henholdsvis 4. og 5. plass.

Best i klassen

Middelhavskosthold holder stand på toppen av lista over beste diett i 2022 også, med total poengsum på 4,2 av 5. I likhet med nordisk diett er den basert på et høyt inntak av vegetabilske, friske råvarer, men vinner på å være rik på sunne fettkilder, som olivenolje og nøtter, og at den er fattig på rødt kjøtt og mettet fett fra meieriprodukter.

Middelhavskostens lave innhold av sukker og andre raske karbohydrater kombinert med sunt fett gjør at den rangeres som best for å forebygge hjerte- og karsykdommer, og for personer med diabetes eller dem som ønsker varig vekttap. Flere av ekspertene påpeker imidlertid at heller ikke denne dietten er designet for å rase ned i vekt: 25. plass på den lista.

Fettdietter på topp og bunn

Fett- og proteinrike lavkarbodietter er ifølge ekspertene veien å gå om man skal kvitte seg med ekstra kilo i en fei, men spesielt sunt eller enkelt er det ikke.

Øverst på lista over beste diett for å gå fort ned i vekt, ligger Atkins-dietten , men den havner nede på 34. plass på den generelle lista.

– Atkins kan være en kjapp løsning for folk som trenger å gå ned i vekt raskt, erkjenner panelet, men i likhet med andre høyfettdietter, som paleo og ketogent, kommer Atkins-dietten til kort ernæringsmessig. Det blir for mye mettet fett, og for lite karbohydrater, særlig for lite fullkorn, frukt og grønt.

Fakta om årets 10 beste dietter

Nettavisen U. S. News & World Reports har siden 2010 presentert en ekspertvurdering av populære dietter og kosthold. Disse rangeres basert på faktorer som næringsinnhold, sunnhet, vekttap på kort og lang sikt, hjertehelse, diabetes og om de er lette å følge.

1. Middelhavskost
Basert på det tradisjonelle kostholdet til land som Spania, Hellas og Italia, troner Middelhavskostholdet på toppen av lista for femte år på rad. En typisk middelhavsdiett er basert på mye grønnsaker, frukt, nøtter og fullkorn, noe fisk og litt rødt kjøtt. Fettkildene er sunne: olivenolje, nøtter og avokado.

2. DASH-dietten og fleksitarianerkosthold
DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) består av sunne råvarer og retter med lavt saltinnhold, lansert av National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) som en diett for å redusere høyt blodtrykk. Mindre kjent enn fleksitarianerkosthold, som er vegetarisk mat, men med mulighet for å legge til litt kjøtt og fisk. Begge har økt i popularitet. Allerede i 2016 kåret Språkrådet ordet «fleksitarianer» til ett av årets nyord.

4. MIND-dietten
Blanding av Middelhavskosthold og DASH-diett, utviklet for å forebygge demens. Står for Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay.

5. Mayoklinikkens diett, TLC-dietten, Volumetrics-diett og WW-diett
Den forskningsbaserte råvarepyramiden til Mayoklinikken har varig vekttap og sunnere livsstil som mål. Gode matvaner er sentralt, og individuell tilpasning. TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) er en lavfettdiett utviklet av USAs helsemyndigheter med mål om å senke kolesterol og spise hjertevennlig. Volumetrics er en diett basert på råvarer med lav næringstetthet, som tillater større mengder mat. Slankedietten til Weight Watchers baserer seg på et poengsystem der alle mat- og drikkevarer har en poengverdi. Vekttap oppnås ved å innta mindre enn et visst antall poeng.

9. Vegetarbasert kost
Denne kategorien inkluderer alle vegetariske kosthold uten fisk og kjøtt , altså de som tillater egg eller meieriprodukter – og de som kun er plantebaserte, som veganere.

10. Nordisk kosthold og Ornish-dietten
Det tradisjonelle og idealistiske nordiske kostholdet har mye til felles med Middelhavskosthold, men er basert på lokale råvarer og matkultur. Plasserer seg likt med lavfettdietten doktor Dean Ornish utviklet i 1977 skal «hjelpe folk å føle seg bedre, leve lenger, gå ned i vekt og bli sunnere». Den fordrer fysisk aktivitet, ikke bare endring i kosthold.

(Kilde: U. S. News & World Reports Best Diets 2022 )

Andre saker å lese

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

10-08-2022 Nyheter NTB - avatar NTB

Norsk kommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

Lokalpolitikerne i kraftkommunen Suldal ønsker å tilby innbyggerne sine strøm til 50 øre per kilowattime (kWh). Kommunen skal vurdere tiltaket i september.

Les mer i RingeriksAvisa

Quasar uten revisor

10-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Quasar uten revisor

Etter at Akonto Revisjon AS hadde en gjesteopptreden på ca ett år i Quasar Services Norway AS, står nå foretaket uten revisor.

Les mer i RingeriksAvisa

En siste hilsen

09-08-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En siste hilsen

En siste hilsen fra en generasjon som aldri får kjøre med Ringeriksbanen. Så gjenstår det å se om nye generasjoner kan spa den opp igjen.

Les mer i RingeriksAvisa

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

09-08-2022 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Marius Naume med 5.plass i NM-runden

Etter en kjøretur på 100 mil og 14 timer kom teamet til Marius hjem fra NM runden i Mo I Rana.

Les mer i RingeriksAvisa