onsdag, 19 januar 2022 12:06

Nils Arne Eggen er død: Godfoten som erobret Europa

Skrevet av NTB-Espen Hartvig
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Tidligere RBK-legende Nils Arne Eggen har gått bort. Tidligere RBK-legende Nils Arne Eggen har gått bort. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Nils Arne Eggen er død. Han ble 80 år. Hans offensive 4-3-3-fotball feide selv storheter som Milan og Real Madrid av banen.

Ingen vil glemme bildene av Eggen på gullstol – båret rundt av Rosenborg-spillerne. Med haugevis av trøndere på laget sjokkerte RBK Europas fremste fotballelite. Ingen var for stor når Eggens godfotteori ble omsatt i praksis.

Gutten fra Orkdal hadde en solid spillerkarriere i bunn, selv om den ofte blir glemt når trenergiganten omtales. Han ble seriemester både med Rosenborg og Vålerenga. Hele 29 A-landskamper i en tid der det ble spilt langt færre kamper enn i vår tid, vitner også om en forsvarsspiller som aldri må glemmes for sine bragder på gresset.

Men det er den tidvis hissige, engasjerte, frittalende og kjederøykende Nils Arne Eggen de fleste vil huske. Det eventyret Eggen skapte med de magiske Champions League-kveldene på Lerkendal er uforglemmelige.

Lekte med Dortmund

Og glem aldri to av de største prestasjonene i norsk klubbfotball, borteseirene mot Borussia Dortmund (3-0) og Milan (2-1). For noen er tremålsseieren på Westfalen stadion i Dortmund størst, for andre miraklet på San Siro.

Ingen vil glemme 4. desember 1996. Rosenborg slår ut selveste AC Milan i italienernes egen lekegrind. Vegard Heggem steg til værs over både Paolo Maldini og Sebastiano Rossi, nådde ballen først og headet inn den legendariske 2-1-scoringen som sjokkerte Silvio Berlusconi og hele det fotballgale Italia. I kommentatorboksen tok legendariske Knut Th. Gleditsch og Eggens sønn Knut Torbjørn helt av. TV3-seerne trodde heller ikke det de så der et lag med trøndersk talent hadde slått ut en av de mestvinnende klubbene i internasjonal fotball.

Seier over Real

I 1998 vant Real Madrid Champions League, men på veien tapte de 0-2 på Lerkendal. Real Madrid-stjernene taklet ikke møtet med norsk vinter. Roar Strand headet inn 1-0, mens Harald Martin Brattbakk doblet ledelsen på en kveld som går inn i historien som en av de beste i RBK-historien.

Den kanskje aller største bortetriumfen kom i oktober 1999. Eggen var tilbake etter hvileåret og fikk se et lekent RBK spille ut Dortmund. Jan Derek Sørensen scoret to ganger, Fredrik Winsnes det siste i en kamp der Rosenborg burde scoret flere mål. Det forteller litt om hvor langt du kunne nå med den offensive godfotteorien til Eggen.

Andre saker å lese

Borteseier for Hønefoss over Medkila

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hønefoss seiret 2-1 over Medkila på bortebane i 1. divisjon søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Lian og Ruden med rørleggerfirma

15-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Buskerud bad & rørservice AS er navnet på et nytt selskap med 30.000 i aksjekapital.

Les mer i RingeriksAvisa

Bilbrann ved Hensveien

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 15.30-tiden lørdag, tok det fyr i en bil på E16 utenfor Hønefoss. Det var brann i motorrommet og bilen sto parkert i en busslomme på E16. Politiet fikk lsukket...

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på KUBEN

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Lørdag like før klokka 15 var to personer involvert i en voldshendelse på KUBEN i Hønefoss. Det dreide seg om pengekrangel. Ingen kom alvorlig til skade, men politiet oppretter sak.

Les mer i RingeriksAvisa