fredag, 13 mai 2022 12:50

Tørreste mars og april i Hønefoss på 100 år

Skrevet av NTB og Frank Tverran
Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er fortsatt tørke på Ringerike, med svært lav grunnvannstand for årstiden og lav vannstand i innsjøer og elver.

Samtidig har regnet bedret situasjonen over store deler av Vestlandet.

– Tørken fortsetter å utvikle seg langsomt på Østlandet og Sørlandet, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Lite nedbør de siste månedene har ført til svært lav grunnvannstand og lav vannstand i mange innsjøer og elver.

Til helgen vil det være fire skogbrannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge, tre flere enn vanlig. Skogbrannfaren over hele Sør-Norge har vært ekstremt høy i vår på grunn av lite nedbør, og det er til nå i år registrert nesten 700 skog- og gressbranner, ifølge forsikringsselskapet Skogbrand.

Denne helgen er det varslet stor skogbrannfare på oransje nivå over store deler av Østlandet, men faren vil øke utover våren.

Ikke regn i sikte

– Det meste tyder på at det blir tørre forhold i Hønefoss de nærmeste to ukene. Det ventes veldig lite nedbør, og i tillegg blir det høyere temperaturer fremover, så situasjonen ser ikke ut til å bedre seg. Med dette øker også faren for skogbrann igjen, sier statsmeteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt.

Hvor alvorlig situasjonen blir fremover, avhenger av været. Det må imidlertid komme mye mer regn om alle de negative effektene av tørken skal avta.

Tomme brønner

– Det har kommet noe nedbør de siste dagene, men vi trenger mye regn over tid for at situasjonen skal komme tilbake til normalen. Grunnvannsnivået er svært lavt og fortsatt synkende i lavlandet på Sør- og Østlandet, sier hydrogeologen.

Tørken har også konsekvenser for båtferdsel, økosystemet, matproduksjon og kraftproduksjon, og kan skape problemer for vannforsyningen utover sommeren. Flere vil kunne oppleve tomme brønner. Dette gjelder særlig grunne brønner, som forsyner enkelthusstander og gårdsbruk.

Årsaken til tørken er den nedbørfattige vinteren og våren. Ifølge Meteorologisk institutt har det ikke vært så tørt i mars og april i Hønefoss på 100 år.

Andre saker å lese

Borteseier for Hønefoss over Medkila

16-05-2022 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hønefoss seiret 2-1 over Medkila på bortebane i 1. divisjon søndag.

Les mer i RingeriksAvisa

Lian og Ruden med rørleggerfirma

15-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Buskerud bad & rørservice AS er navnet på et nytt selskap med 30.000 i aksjekapital.

Les mer i RingeriksAvisa

Bilbrann ved Hensveien

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 15.30-tiden lørdag, tok det fyr i en bil på E16 utenfor Hønefoss. Det var brann i motorrommet og bilen sto parkert i en busslomme på E16. Politiet fikk lsukket...

Les mer i RingeriksAvisa

Voldshendelse på KUBEN

14-05-2022 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Lørdag like før klokka 15 var to personer involvert i en voldshendelse på KUBEN i Hønefoss. Det dreide seg om pengekrangel. Ingen kom alvorlig til skade, men politiet oppretter sak.

Les mer i RingeriksAvisa